Statele Unite au decis să suplimenteze forțele militare în Orientul Mijlociu, pentru a diminua tensiunile din regiune. Anunțul a fost făcut duminică de un oficial de la Casa Albă, citat de agenția Reuters.
Tensiunile în Orientul Mijlociu s-au amplificat după ce Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, a fost asasinat miercuri, la Teheran. Cu o zi înainte, Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al grupării şiite libaneze Hezbollah, a murit în urma unui atac israelian asupra capitalei libaneze Beirut. Ambele organizații sunt sprijinite de Iran.
În acest context, cresc temerile potrivit cărora războiul Israelului asupra grupării Hamas în Fâșia Gaza ar putea escalada într-un conflict în Orientul Mijlociu. Iranul şi gruparea Hamas au acuzat Israel că l-ar fi ucis pe Haniyeh, iar, alături de Hezbollah, au anunțat că se vor răzbuna. În schimb, Israelul nu a negat și nici nu a revendicat atacul soldat cu moartea liderului Hamas.
De altfel, Pentagonul a anunțat încă de vineri că va trimite în Orientul Mijlociu avioane de luptă şi nave de război suplimentare.
”Scopul general este reducerea temperaturii în regiune, descurajarea şi apărarea împotriva acestor atacuri şi evitarea unui conflict regional”, a precizat Jonathan Finer, consilier adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, potrivit Agerpres.
Finer a dat de înțeles că SUA şi Israelul se pregătesc pentru orice scenariu.
Statele Unite vor să evite un conflict regional în Orientul Mijlociu
Oficialul de la Casa Albă a reamintit că un conflict regional a fost ”foarte aproape” de a se declanșa în aprilie. Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone şi rachete, după ce Teheranul a acuzat Israelul că a lansat un atac asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, când au fost uciși şapte ofiţeri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, potrivit Agerpres.
Din acest motiv, Administrația Washingtonul vrea să ia măsuri în cazul în care această situaţie se repetă, a afirmat Finer.
Cetățenii americani, sfătuiți să părăsească Libanul
Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa sâmbătă că Iranul va da dovadă de "reţinere", în pofida amenințărilor lansate pentru a răzbuna uciderea lui Haniyeh.
SUA au recomandat miercuri cetăţenilor lor care vor să părăsească Libanul să înceapă imediat să îşi facă planuri.
De asemenea, Marea Britanie le-a recomandat cetăţenilor săi să părăsească regiunea Orientului Mijlociu, în vreme ce Canada le-a transmis să fie evitată orice călătorie în Israel.
- Joe Biden spune că uciderea lui Ismail Haniyeh nu ajută la încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza
- Ce consecințe ar putea avea asasinarea lui Ismail Haniyeh asupra situației din Orientul Mijlociu
- Cum a fost posibilă uciderea lui Ismail Haniyeh. Mossad avea spioni și în Gărzile Revoluționare. Oficialii iranieni au făcut mai multe arestări
Uciderea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas în timpul războiului din Fâşia Gaza. Aproape 40.000 de palestinieni au fost ucişi, susține Ministerul Sănătăţii controlat de gruparea Hamas.
Acest lucru a alimentat temeri potrivit cărora războiul din Fâșia Gaza s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu.
Gruparea Hamas a anunțat că a început un ”amplu proces de consultare” pentru a alege un nou lider care să îl înlocuiască pe Haniyeh. În tot acest timp, SUA şi partenerii internaţionali, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Italia şi Egipt, au continuat contactele diplomatice pentru a preveni o nouă escaladare regională.