Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a fost posibilă uciderea lui Ismail Haniyeh. Mossad avea spioni și în Gărzile Revoluționare. Oficialii iranieni au făcut mai multe arestări

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Iran, pe 31 iulie, după un atac cu bombă. Israelienii nu au revendicat atacul, însă toți specialiștii spun că armata Israeluluui a pus la cale acest plan.

De altfel, uciderea lui Haniyeh a declanșat un scandal uriaș. New York Times a anunțat că oficialii iranieni au făcut deja cel puțin 24 de arestări în rândul celor considerați responsabili pentru o asemenea breșă de securitate. Printre cei reținuți se află militari și ofițeri de informații sau chiar personal al reședinței în care a avut loc atentatul.

Agenți Mossad, infiltrați în Gărzile Revoluționare

Cheia ar fi fost infiltrarea agenților Mossad în rândul Gărzilor Revoluționare, după primele cercetări. Este vorba despre doi agenți ai unității de securitate a Gărzilor Revoluționare iraniene, iar ei ar fi primit directive din partea Mossadului.

Această ipoteză este confirmată chiar de niște oficiali ai regimului de la Teheran, sub protecția anonimatului, potrivit unei surse menționată de publicația Telegraph. Însă confirmarea nu este una oficială.

Practic, serviciul de informații israelian ar fi recrutat agenți ai Gărzilor Revoluționare iraniene care au pus chiar ei trei bombe în camerele reședinței unde se afla Haniyeh.

"Acum este cert că Mossadul a angajat agenți de la unitatea de protecție Ansar al-Mahdi. După investigații suplimentare, s-au descoperit dispozitive explozive în alte două camere", a spus un oficial al Gărzilor Revoluționare, care este responsabil cu securitatea oficialilor de rang înalt, citat de Telegraph.

Varianta oficială a Iranului este că Haniyeh a fost ucis cu o rachetă, "un proiectil cu rază scurtă de acțiune, cu un focos de 7 kg, care a provocat o explozie puternică în apropierea apartamentului".

Însă această afirmație a fost negată de israelieni, prin intermediul purtătorului de cuvânt al armatei IDF, Daniel Hagari.

Sursa citată menționează că Haniyeh ar fi trebuit lichidat la înmormântarea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, din luna mai, însă toată acea operație a fost abandonată, din cauza numărului mare de oameni care ar fi fost prezenți și temerii unui eșec.

Astfel, agenții respectivi au pus în aplicare această a doua variantă. Bombele au fost detonate din străinătate, după cum menționează Jerusalem Post.

Iranienii fac arestări în rândul responsabililor cu securitatea lui Haniyeh

În acest moment, Gărzile Revoluționare lucrează de zor la aflarea vinovaților, iar unele unități se acuză reciproc. Comandantul Quds, generalul Esmaíl Kaani, a audiat mai multe persoane, iar pe unele le-a arestat.

"Liderul suprem i-a convocat pe toți comandanții de mai multe ori în ultimele două zile. El vrea răspunsuri. Remedierea breșei de securitate este mai importantă pentru el decât răzbunarea", a declarat una dintre surse, citată deTelegraph.

Iranul a promis însă răzbunare și este de așteptat să atace Israelul în datele de 12-13 august, potrivit publicației Jerusalem Post. Se așteată ca atacurile să fie coordonate cu gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran. Acesta este și motivul pentru care mai multe state le-au cerut propriilor cetățeni să părăsească această țară. La fel a procedat și Ministerul Afacerilor Externe din România.

Între timp, Israelul a mai eliminat niște comandanți de rang înalt. Pe 2 august, a fost eliminat comandantul brigăzii Qassam, Haitham Balidi, iar pe 4 august a fost lichidat un comandant al Hezbollah, Ali Nazih Abd Ali, într-un atac cu o dronă lansată de israelieni împotriva unei mașini, în Liban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE