Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce consecințe ar putea avea asasinarea lui Ismail Haniyeh asupra situației din Orientul Mijlociu

Asasinarea lui Ismail Haniyeh, unul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas, în capitala Iranului amenință să amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu și ar putea periclita și mai mult orice perspectivă privind negocierile de pace din Gaza.

Uciderea are loc într-un moment tensionat

Haniyeh a fost ucis la mai puțin de o zi după ce Israelul a efectuat o lovitură într-o suburbie a Beirutului, cu scopul de a ucide un comandant Hezbollah. Lovitura ar fi reprezentat represalii pentru un atac din weekend într-un oraș controlat de Israel, care a dus la moartea a 12 copii și adolescenți.

În urma asasinatului de la Teheran, Israelul se confruntă cu posibile reacții atât din partea Hamas și Hezbollah pentru atacurile asupra liderilor lor, cât și din partea Iranului pentru asasinatele din interiorul granițelor sale.

Înainte de atacuri, existau așteptări ca Israelul și Hamas să negocieze un acord pentru a pune capăt războiului din Gaza. Haniyeh a fost unul dintre negociatorii principali în cadrul discuțiilor dintre Israel și Hamas, mediate de Egipt, Qatar și Statele Unite, pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Locul asasinatului este important

Haniyeh a condus facțiunea politică a Hamas din exil, mai exact din Qatar unde se afla încă din 2017. Israelul menține legături informale cu Qatar și nu a atacat liderii Hamas din această țară. Eșecul de a-l proteja pe liderul unui aliat în capitala sa reprezintă o gravă breșă de securitate pentru Iran.

Haniyeh se întâlnise cu ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, marți, cu puțin timp înainte de moartea sa. Asasinatul ridică de asemenea semne de întrebare cu privire la siguranța principalilor lideri politici ai Iranului.

La începutul zilei de miercuri, Iranul a organizat o reuniune de urgență a Consiliului său Suprem de Securitate Națională la reședința liderului suprem. Televiziunea de stat iraniană a declarat miercuri dimineață că atacul va duce la represalii din partea grupurilor militante susținute de Iran în regiune.

Iranul și Israelul duc de ani de zile un război ascuns care implică și asasinate țintite. În aprilie, Iranul a lansat sute de rachete spre Israel după un atac israelian asupra comandanților iranieni din Siria.

Asasinatul ar putea pune în pericol negocierile pentru încetarea focului

Până la sfârșitul săptămânii trecute se părea că asistăm la progrese în ceea ce privește negocierile de pace dintre Israel și Hamas. Moartea lui Haniyeh, o figură-cheie în negocieri, face ca perspectiva unui acord să fie și mai neclară.

Qatarul, care a jucat un rol central în intermedierea negocierilor dintre Israel și Hamas, a condamnat uciderea lui Haniyeh, numind-o „o escaladare periculoasă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE