Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, Franța, dar și România au emis avertismente de călătorie în Liban, în contextul temerilor că situația din Orientul Mijlociu s-ar putea deteriora rapid. De altfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sisteme de apărare aeriană israeliene au interceptat 30 de rachete lansate din Liban de guparea proiraniană Hezbollah. Tensiunile din Orientul Mijlociu s-au intensificat după ce armata israeliană i-a asasinat pe liderul politic al grupării teroriste Hamas și pe comandantul militar Hezbollah.
Hezbollah a lansat pentru prima oară zeci de rachete Katiuşa în nordul Israelului
Aeroportul din capitala Libanului, Beirut, a fost foarte aglomerat în ultimele zile. Statele Unite ale Americii și-au îndemnat cetățenii să plece din Liban „cu orice bilet de avion disponibil”. Iar Ministerul de Externe de la București a reamintit cetățenilor români existența riscurilor de securitate, din cauza situației care ar putea să se deterioreze de o „manieră impredictibilă”.
Israelul a fost deja ținta unui val de rachete trase dinspre Liban. Mişcarea şiită libaneză proiraniană Hezbollah a anunţat că a lansat pentru prima dată zeci de rachete Katiuşa asupra unei regiuni din nordul Israelului. Potrivit Israelului, majoritatea proiectilelor au fost interceptate de sistemul de scut antirachetă și nu au fost înregistrate victime și pagube, iar la scurt timp, Forțele Armate de la Tel Aviv au atacat punctul de lansare al Hezbollah din sudul Libanului.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Țara noastră este în război pe mai multe fronturi pe care luptă împotriva axei răului a Iranului. Suntem pregătiți pentru orice scenariu, suntem pregătiți atât pentru a fi în apărare, cât și pentru a fi în atac.
Pe fondul îngrijorărilor că situația s-ar putea deteriora rapid, în mai multe țări cu populație musulmană au fost organizate manifestații în memoria liderului politic al Hamas, ucis în Iran. La un protest care a avut loc în Istanbul au participat zeci de mii de oameni.
Apar noi tensiuni și între premierul de la Tel Aviv și președintele american, Joe Biden, principalul aliat al statului evreu. Cel puțin, asta dă de înțeles presa din Israel. Postul Channel 12 scrie că Biden i-a spus lui Netanyahu „să înceteze să se mai prostească” în timpul unei conversaţii telefonice purtate acum câteva zile. Replica lui Biden ar fi venit după ce Netanyahu i-a spus liderului american că Israelul avansează cu negocierile legate de un acord cu Hamas privind ostaticii şi încetarea focului. Jurnaliștii citează surse care au vorbit sub anonimat, iar guvernul de la Tel Aviv a refuzat să comenteze informațiile.
Între timp, The New York Times a relatat că Biden a declarat în timpul convorbirii cu Netanyahu că asasinarea liderului politic Hamas în Iran a fost „prost programată”, pentru că a survenit „chiar în momentul în care americanii sperau să finalizeze” negocierile pentru o încetare a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor.