Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alt sondaj, alte rezultate: Ciolacu ar urma să intre în turul 2 cu George Simion

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să intre în turul 2 cu liderul AUR, George Simion. Asta relevă un sondaj de opinie publicat joi. Cercetarea vine cu rezultate fundamental diferite față de un alt studiu făcut public săptămâna trecută, când sondajul INSCOP pentru alegerile prezidențiale 2024 arăta că Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar fi umăr la umăr în primul tur.

Alegeri la Cotroceni - rezultate schimbătoare de la o săptămâna la alta

Discutăm doar despre primul tur, care are loc în 24 noiembrie. În sondajul de joi, realizat de FlashData, pe primul loc în intenția de vot este Marcel Ciolacu. Premierul este cotat cu 24 de procente. Pe locul al doilea este candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, cu 19 la sută.

Asta ar însemna că cei doi se întâlnesc în turul al doilea, care va avea loc în 8 decembrie.

Cum ar vota românii în primul tur al prezidențialelor, potrivit unui sondaj FlashData

  • Marcel Ciolacu - 24%
  • George Simion - 19%
  • Mircea Geoană - 16%

Independentul Mircea Geoană ar urma să fie votat de 16 la sută dintre români, deci fostul secretar general adjunct al NATO ar fi cu doar 3 procente sub George Simion.

Pe de altă parte, candidatul PNL, președintele Senatului, este pe locul al patrulea, conform acestui sondaj. Nicolae Ciucă ar urma să fie votat de 13 la sută din electorat. Cu același procent este cotată și candidata USR, Elena Lasconi.

Este vorba despre un sondaj făcut de Flash Data. 1.100 de oameni au fost intervievați telefonic prin metoda CATI. Marja de eroare este de plus, minus 3 la sută.

Cum erau cotați candidații într-un sondaj INSCOP apărut acum o săptămână

Ne uităm și la cum erau cotați candidații într-un sondaj INSCOP apărut fix în urmă cu o săptămână. În turul al doilea, s-ar întâlni Mircea Geoană și Marcel Ciolacu. Geoană era plasat atunci pe primul loc, cu 20,8%, în timp ce în sondajul FlashData de astăzi, el este pe poziția a treia, o diferență mare. În ceea ce-l privește pe actualul președinte PSD, Marcel Ciolacu, el era pe locul al doilea, foarte aproape de primul clasat: 20,5%.

A treia, în intenția de vot a românilor, era Elena Lasconi, cu 16 procente, apoi urmau Diana Șoșoacă, de la S.O.S. România, George Simion și abia pe locul al șaselea se afla președintele PNL, Nicolae Ciucă. În sondajul de azi, Ciucă este pe poziția a patra.

Cercetarea pentru sondajul INSCOP a fost făcută în intervalul 11 -16 septembrie. 1.102 persoane au fost intervievate la telefon, iar marja de eroare este de plus, minus 2,95%.

Ce spun specialiștii despre o potențială bătălie între Ciolacu și Simion, în turul 2

Andrei Țăranu, analist politic: „Doamna Lasconi este un contracandidat important pentru domnul Ciolacu. Probabil, singura care ar putea strânge voturile așa zisului electorat de dreapta, de fapt, electoratul anti-PSD, și care să nu pară că face acest lucru doar în campania electorală, în condițiile în care PNL are aceeași intenție, dar se află la guvernare cu PSD-ul. Încă am îndoieli că acest sondaj chiar este un sondaj care să dea cifrele exacte, însă dacă astea sunt rezultatele - de ce nu? Ar putea fi o poză de moment, deși - repet - sunt prea multe, în acest moment, date contradictorii și diferențe prea mari între sondaje”, a spus acesta, în direct la Euronews România.

„Eu cred că cine își va forma în următoarele săptămâni niște decizii, le va păstra și le va apăra cu mult mai mare tărie decât dacă ar fi fost în condițiile unui bandwagon, adică, atunci când știi cine este câștigătorul dinainte și te duci și tu doar ca să îl votezi, nu pentru că neapărat l-ai simpatiza. (...) Partidele mari - PNL și PSD - încă nu și-au pornit motoarele. Le vor porni în apropierea datelor parlamentare și atunci, probabil, campania se va schimba foarte mult, pentru că partidele au cu totul altă capacitate de a mobiliza electoratul, decât o au candidații independenți sau candidații marginali, cum este domnul Simion”, a mai precizat analistul politic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE