Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine câștigă după decizia CCR care o lasă pe Diana Șoșoacă în afara cursei pentru Cotroceni

După decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă, analiștii se întreabă către cine se îndreaptă electoratul eurodeputatei. Sondajele din ultimele luni o creditau pe președinta S.O.S. România cu o intenție de vot cuprinsă între 8 și 14 procente.

În luna august a acestui an, un sondaj Verifield arăta că Diana Șoșoacă avea 12,9%. În septembrie deja, un sondaj INSCOP arată că președinta S.O.S. România avea un elan semnificativ, ajungând la 13,6%. Tot în luna septembrie, potrivit unui alt sondaj, al Biroului de Cercetări Sociale, Șoșoacă ar fi scăzut la 8,1%.

Analist politic: „Ce a reușit PSD acum e să creeze o tensiune foarte mare în societate”

Tensiunea creată în societate de cazul Dianei Șoșoacă ar putea fi utilă unui lider anti-PSD care apără statul de drept, e de părere analistul Cristian Hrițuc. Pe de altă parte, Victor Ilie, deputat USR, consideră că totul este o strategie, pentru ca Marcel Ciolacu să aibă un adversar mai slab în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cristian Hrituc, analist politic: „Eu consider că ce a reușit PSD acum e să creeze o tensiune foarte mare în societate și practic să-i trezească pe mulți care ziceau 'ok, numă interesează, și PNL e asociat cu PSD-ul și USR-ul sunt slabi'. A reușit să creeze o revoltă și o emoție. Dacă este vreun lider anti-PSD care poate să capteze acest mesaj, are șanse mari să ajungă în tunul 2, mai ales că am văzut că e o chestie de pluton. Sunt foarte apropiați liderii. Important e cine poate să se urce pe acest val al supărării și al emoției și să arate că el este într-adevăr apărătorul statului de drept și să condamne în mod credibil aceste derapaje care au survenit în aceste zile.”

Victor Ilie, deputat USR: „Mă îndoiesc că Elena Lasconi este principala avantajată de această decizie. Fără îndoială, bătălia este pentru intrarea în turul doi al prezidențialelor. La cum și-a așezat PSD-ul piesele de șah pe pe tablă, pare că vrea o repetare a anului 2000, când l-am avut pe Ion Iliescu și pe Vadim Tudor în turul doi. Fără îndoială, în spatele acestei decizii există suspiciuni puternice și eu sunt convins că ele sunt întemeiate, cum că a existat un calcul cinic pentru ca Marcel Ciolacu să aibă un adversar comod în turul doi, și anume pe George Simion.”

De ce a respins CCR candidatura Dianei Șoșoacă

CCR a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale pe motive de conduită. Motivarea Curții are 21 de pagini. Pe scurt, eurodeputata nu a respectat Constituția, a avut atitudini antisemite și antidemocratice, fiind enumerate mai multe comportamente controversate ale sale. „Este de notorietate comportamentul doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă de „călcare în picioare” a valorilor înscrise în Constituție”, se arată în motivare, printre altele.

De altfel, Șoșoacă s-a plâns eurodeputaților prezenți în Parlamentul European că i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidențiale de către Curtea Constituțională a României (CCR).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE