2022 a fost cel mai bun an pentru România, din punct de vedere al investițiilor străine, potrivit statisticilor prezentate de Registrul Comerțului. Fluxul de investiții cu capital străin a fost de 51 de miliarde de euro. Olanda, Austria, Germania sunt în topul celor mai mari investitori din țara noastră.
„Este o foarte mare diferență față de ceea ce aveam acum câțiva ani. A început ca urmare a pandemiei și a întregului impact pe care l-a avut asupra lanțurilor valorice globale. Nu este vorba aici despre una sau mai multe companii sau țări din Uniunea Europeană versus non-Uniunea Europeană. România este foarte competitivă, față de alte țări ale Uniunii Europene. România a crescut semnificativ mai mult decât media Uniunii Europene, ceea ce este un semnal bun al potențialului României față de alte țări”, spune Alfonso-Garcia Mora, vicepreședinte IFC Europe, grupul Băncii Mondiale, într-un interviu exclusiv pentru Euronews România.
Infrastructura, o problemă recurentă
În opinia oficialului Corporației Financiare Internaționale din cadrul Băncii Mondiale, România are nevoie de o modernizare semnificativă a infrastructurii, ceea ce va ajuta multe sectoare din economie, sectoare agricole, servicii sau producție.
„Această modernizare a infrastructurii țării este necesară, era necesară de mult. Deci, trebuie accelerată cu adevărat. Când ne gândim la infrastructură, nu doar drumurile sunt foarte importante. Drumuri, porturi, telecomunicații, România este o țară care are o penetrare uriașă broadband, de exemplu, plus mijloacele digitale. Din toată infrastructura care poate ajuta sectoarele economiei să se dezvolte, aceasta este necesară și aceasta trebuie făcută imediat.”
Investițiile americane, în declin în ultimii ani
Potrivit datelor Camerei de Comerț Româno-Americane, în ultimii 6 ani, investițiile companiilor americane sunt în continuă scădere în România, în condițiile în care au crescut puternic în Ungaria și Polonia.
Acum, Statele Unite sunt pe locul 5 în clasamentul investițiilor străine de la noi din țară. Chiar și cu această scădere, Statele Unite rămân cel mai mare investitor din afara spațiului european.