În ultimii șase ani, investițiile companiilor americane sunt în continuă scădere în România. De unde americanii erau al treilea cel mai mare investitor la noi în țară, acum au căzut pe locul cinci. În Ungaria și Polonia, investițiile americane au explodat în această perioadă.
Companiile americane se plâng de lipsa infrastructurii de la noi din țară, și, mai nou, de prețurile care au explodat la energie, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai, la comanda Camerei Româno-Americane de Comerț.
S-au redus investițiile americane în România, dar același studiu precizează faptul că există un potențial de creștere. Trei sau chiar patru companii, care aveau activitatea în Rusia și Ucraina și care își doresc să se relocheze în regiune, ar putea veni în România, însă numai în condițiile în care va exista o predictibilitate legislativă.
Acest studiu a scos la iveală faptul că legislația în România se schimbă odată la trei sau la patru luni, motiv pentru care investitorilor le este dificil să ia decizii de miliarde de dolari pentru a-și susține afacerile la noi în țară.
Statul cu cele mai multe investiții americane din regiune rămâne, totuși, Polonia
Deși Ungaria este de două ori mai mică decât România, investițiile din 2016 încoace s-au dublat. Vorbim de investiții americane. Statul cu cele mai multe investiții americane din regiune rămâne, totuși, Polonia.
Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că țara noastră nu este atractivă pentru investitorii americani. Declarația a fost făcută în timpul Forumului Economic Romania-SUA.
Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO: „Câteodată este greu pentru companiile mari din America să aleagă România sau altă țară cu economie medie, din cauza lipsei dimensiunii economiei de scară. Consider că România și zona noastră reprezintă o piată domestică neatinsă și o poartă europeană complet deschisă. Suntem conștienți că pentru ca o afacere să înflorească sunt indispensabile legile transparenței, predictibilitatea, eficiența economică, juridică și proprietatea intelectuală în instituții. Din acest motiv România și celelalte țări din apropiere, inclusiv Ucraina, trebuie să facă toate eforturile pentru a deveni atractive, pentru a beneficia de pe urma acestei importanțe stategice de care ne bucurăm cu toții.”