Patriarhia Română din București și arhiepiscopiile din țară vor organiza slujbe de Bobotează, pe 6 ianuarie. Credincioșii care vin la slujbe în ziua Botezului Domnului pot lua de la biserica apa sfințită de Bobotează, numită și Agheasma Mare.
Boboteaza se sărbătorește pe data de 6 ianuarie, fiind data în care a avut loc Botezul Domnului. Boboteaza încheie perioada Sărbătorilor de iarnă şi este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.
Tradiții de Bobotează
O tradiție de Bobotează este aceea a sfințirii tututor apelor, care sunt considerate binecuvântate, explică basilica.ro.
La sate, în prima săptămână după sărbătoare, creștinii nu obișnuiesc să spele cu apa din râuri, pe care o consideră sfințită.
Între riturile de cinstire a sfințirii apei, datina cea mai importantă este Sfințirea cea Mare a Apei (Agheasma Mare), săvârșită de preoți în biserică, lângă o fântână sau o apă curgătoare.
Apa sfinţită - Agheasma Mare - se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică, a explicat directorul de comunicare al Arhiepicopiei Iașilor.
Slujba de Bobotează 2024 la Patriarhia Română din București
Patriarhul Daniel va sfinți Agheasma Marea, sâmbătă, la Sărbătoarea Botezului Domnului de la Patriarhia Română. Evenimentele prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului se vor desfășura după următorul program:
- vineri va avea loc Sfinţirea Mare a apei, precum şi îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spaţiu special amenajat, fără accesul credincioşilor şi vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură;
- sâmbătă, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioşilor prezenţi sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare împreună cu pachete cu anafură, iar între orele 9:30 - 11:30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
Slujba Sfinţirii Mari a apei (Agheasma Mare) are loc începând cu ora 12:00.
Boboteaza la Constanța: 200.000 de sticle de Agheasma Mare, pregătite pentru credincioși
Agheasma Mare va fi îmbuteliată pe parcursul zilei în aproximativ 200.000 de sticle, care vor fi oferite credincioșilor sâmbătă. Peste 10.000 de oameni sunt așteptați să ajungă la slujba de Bobotează care va fi oficiată sâmbătă în Portul turistic Tomis.
Procesiunea de sâmbătă va fi cu multe care alegorice, trase de boi și de măgari. Aceasta va pleca la ora 11:00 din fața Catedralei Arhiepiscopale și până în Portul turistic Tomis pot vedea acest spectacol.
De altfel, marinarii şi scafandrii militari vor participa la Sărbătoarea Bobotezei din municipiul Constanţa, primii urmând să facă parte din Garda de Onoare a procesiunii religioase care se va desfăşura de la Catedrală în Portul Tomis.
Iași: Slujba de Bobotează la Catedrala Mitropolitană
La Iași, slujba de Bobotează va fi oficială în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite.
"Credincioşii pot participa în incinta Paraclisului Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv - Sala 'Eclesia' din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6,30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9,00. Sfinţirea cea mare a apei sau slujba de Agheasma Mare se va săvârşi la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, pe esplanada din faţa intrării în locaşul de cult, ca şi în anii precedenţi, în jurul orei 11,00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei", a declarat directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Lucian Apopei, potrivit Agerpres.
Pentru Boboteaza 2024, au fost pregătite 10 butoaie, a câte 1.000 de litri de apă fiecare, care urmează să fie sfinţită pentru Agheasma Mare.
Sibiu: 10.000 de litri de apă sfințită pentru Bobotează 2024
Mitropolia Ardealului a pregătit pentru credincioși 10.000 de litri de apă, în mare parte îmbuteliată în sticle de plastic. Slujba de Bobotează 2024 de la Sibiu va avea loc în Piața Mare din centrul orașului.
La slujba de sfinţire a apei va participa un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.