Situația copiilor din satele României este una extrem de gravă, arată datele unui studiu realizat de Fundația World Vision. Potrivit acestuia, o cincime dintre copiii din mediul rural nu primesc suficientă mâncare, o zecime nu sunt înscriși la nicio formă de învățământ, iar mai bine de o treime lipsesc de la școală pentru că trebuie să lucreze în gospodărie. Sunt cele mai mari discrepanțe între rural și urban din întreaga Uniune Europeană, a atras atenția ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision Romania: „Unul din zece copii de la sate nu frecventează în acest moment nicio instituție de învățământ. Doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. Aproape jumătate dintre mame nu le-au făcut niciodată analize copiilor. 24% dintre copii spun că nimeni nu îi ajută la teme atunci când au nevoie de ajutor și de suport. În spatele tuturor acestor cifre nu sunt cifre, sunt copii, sunt vieți de copii, care ar trebui să aibă acces la educație de calitate.”
Peste jumătate dintre familiile din mediul rural au cumpărat anul trecut alimente mai ieftine sau mai puține
Ca să le ajungă banii de la o lună la alta, mai arată studiul World Vision, peste jumătate dintre familiile din mediul rural au cumpărat anul trecut alimente mai ieftine sau mai puține. Unul din șase adolescenți se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncați, pentru 9% dintre ei fiind ceva obișnuit.
Nicoleta, elevă de liceu: „Să învățăm când avem stomacul gol, pentru noi, copiii, este extrem de greu.”
Anastasia, elevă de liceu: „Vocile noastre ar trebui ascultate de toți adulții și, mai ales, de autoritățile competente. Ne-am dori ca consultarea noastră să fie definită foarte clar în legislație și să fie obligatorie.”
Una dintre soluțiile pentru copiii din mediul rural va veni în 2025
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că una dintre soluțiile pentru copiii din mediul rural va veni în 2025, atunci când vor intra în funcțiune cel puțin 3.200 de microbuze școlare electrice.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Diferențele sunt extrem de mari între urban și rural, sunt diferențe care nu se mai întâlnesc în niciun alt stat european. În mediul rural rata de părăsire timpurie a școlii a fost de 23%, iar în mediul urban, de puțin peste 5%.”
Lipsa de informare și conștientizare în rândul adulților de la sate cu privire la drepturile și siguranța copiilor este alt fenomen extrem de grav, se mai arată în studiu: aproape o treime dintre părinți nu ar ști ce să facă dacă propriul copil ar fi victima unui abuz.
Dragoș Pâslaru, europarlamentar USR: „Dacă ne uităm la faptul că 75% din populația în sărăcie din România trăiește în zonele rurale și că rata de abandon este mai mare decât cea din urban, ajungând la 26%, înțelegm imaginea de ansamblu. În România situația este gravă, suntem într-un clasament al rușinii la nivel european din punctul de vedere al vulnerabilității și al riscului de excluziune.”
Aproape una din zece familii de la sate și-a retras copiii de la școală
Tot din cauza neajunsurilor, aproape una din zece familii de la sate și-a retras copiii de la școală: mai mult de dublu față de 2012, se mai arată în studiul World Vision.
Vișinel Bălan, vicepreședinte ANPCA: „Să fii un copil care nu mănâncă, dar să avem pretenția, noi, ca societate, ca el să fie integru, să fie pregătit pentru provocările în care noi, ca societate, încercăm să-l aruncăm, să-l expunem.”
Potrivit studiului, copiii din satele României și-ar dori cel mai mult să fie sănătoși. Pe locul doi în topul dorințelor se află nevoia de a fi iubiți de părinți, iar pe trei, o casă mai mare sau mai modernă.