Mii de copii dispar anual în România, iar în ultimii 5 ani, numărul lor s-a dublat de la 2500 la peste 5000. Ca să existe o șansă în plus să fie găsiți, RO-ALERT va implementa un nou sistem de alertare. Toți oamenii care sunt în zona în care a fost anunțată dispariția vor primi o alertă pe telefon.
Raed Arafat, șeful DSU: „Găsirea unui copil, cu cât trece timpul de la momentul dispariției, scade șansa de a avea loc - adică să găsești copilul. Cu cât vine alerta mai repede în zona în care a fost anunțată dispariția, cu atât șansa de a fi găsit copilul este mult mai mare.”
După o scurtă investigație a poliției, la 24 ore de la dispariție, alertele ar putea fi trimise pe telefoanele oamenilor și vor conține descrierea copilului și împrejurările în care a dispărut.
Cercetările arată că sistemul este eficient
Mădălina Turza, consilierul prim-ministrului: „Ne ajută pe noi extraordinar de mult să găsim mult mai repede copiii care fie au fugit de acasă, fie au dispărut, sau s-a întâmplat orice fel de lucru grav cu ei care i-a făcut să nu mai fie acasă. În mod concret, el activează spiritul civic al oamenilor.”
La întrebarea cât de eficient va fi acest sistem, Mădălina Turza a afirmat că toate cercetările din Statele Unite și datele statistice arată că numărul copiilor găsiți prin astfel de mecanisme a crescut exponențial, peste 80%, datorită sistemului acesta de alertare a populației.
Principalele cauze ale dispariţiei copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuşi, de cele mai multe ori de natură sexuală.
Raed Arafat: „Dacă a fost răpire este un lucru, dacă a plecat de acasă, cu siguranță copilul va trebui să discute cu un specialist, cu un psiholog, astfel încât să aflăm ce l-a determinat pe copil să plece de acasă.”
În 2021, Poliția a înregistrat peste 4200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz față de minori. În continuare există însă o stigmă și teamă legată de raportarea cazurilor. Un studiu recent arată că 1 din 3 copii din mediul rural nu ar raporta un abuz pentru că nu au încredere în autorități, le este teamă că nu vor fi crezuți și că ar fi judecați de familie.