Examinare unică în România, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Studenții susțin examenul grilă pe tabletă. Fiecare își poate alege ziua și ora pentru susținerea examenelor.
Evaluare mai transparentă
Mulți dintre cei care au experimentat deja sunt de părere că evaluarea e mai transparentă în acest mod, față de examenul oral, cum era până acum. 600 de tablete au fost achiziționate.
Pentru implementarea platformei, Universitatea a făcut o investiție de 800.000 de euro din fonduri proprii. Rectorul instituției consideră că e cel mai important pas pentru reforma curriculară.
Amfiteatre dotate cu aparatura necesară
Sesiunea a început, iar cei zece mii de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași susțin pentru prima dată examenele din sesiune pe tablete. Mai exact, sunt 12 amfiteatre dotate cu aparatură și accesorii, iar studenții intră la ora la care s-au programat, se loghează în contul lor și susțin examenul grilă.
„A fost foarte faină experiența. Am încercat ceva nou. Până acum a fost chiar total diferit metoda de examinare. Mi-a dat nota și mi-a dat numărul de răspunsuri corecte și greșite. Am venit la ora convenabilă mie”, spune un student care a încercat noua metodă de testare.
În spatele noului mod de evaluare unic în România se află munca impresionantă a cadrelor didactice care au realizat peste 100 de mii de chestionare.
Fiecare întrebare are zece răspunsuri: cinci false, cinci adevărate - softul este cel care le pune aleatoriu.
Ce spun studenții despre noul mod de testare
„A fost neașteptat de bine. Inițial am avut foarte mari emoții pentru că mă așteptam să fie greu. Toată lumea s-a plâns de sistemul ăsta. Îmi era frică că nu o să meargă tableta sau că o să se blocheze, dar chiar a mers bine, a decurs foarte bine”, spune o studentă.
Andrada este studentă în anul trei la medicină generală. A ales să susțină primul examen la farmacologie. A prins perioada examenelor orale și e convinsă că noua variantă e mai bună.
„Mie mi se pare mult mai corectă evaluarea asta față de oral. Ești tu față în față cu grila, deci nu te influențează nimeni, nu poți să spui că profesorul a avut o zi mai proastă sau că a avut ceva cu tine. Ești tu cu grila și nota este nota ta, cea adevărată”, spune Andrada.
Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași: „Este, de fapt, parte a unei reforme mai complexe pe care noi am fi vrut să o începem în 2020, dar, din cauza pandemiei a trebuit să oprim toate lucrurile. Noi considerăm că este un sistem modern, este un sistem care este practicat în multe universități europene și care pregătește studenții noștri pentru o viitoare competiție.”
Pentru ca noua modalitate de examinare să fie pusă în aplicare s-au investit 800 de mii de euro, fonduri proprii.