Noul trend de pe TikTok, NPC Live, în care creatorii de conținut imită unele personaje în funcție de cadourile primite de la urmăritori își face simțită prezența și în România.
Silviu Faiăr, cunoscut creator de conținut pe YouTube și Twitch, a vorbit în direct la Euronews România despre acest trend, pe care îl consideră ca oricare altul.
Silviu Faiăr, creator de conținut: "Nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze. E un trend ca oricare altul. La bază este ceva destul de basic. Niște spectatori dau bani pentru a fi distrați de omul care face spectacol. Este un format vechi de când lumea. O comparație din viața reală: e ca atunci când dai o dedicație lăutarului la nuntă. Scoți 100 de lei din buzunar și primești la schimb o dedicație personalizată, dacă vrei."
Impactul trendului asupra copiilor
Silviu Faiăr nu consideră că acest trend ar putea să fie periculos pentru cei mici. Îl descrie ca o "maimuțăreală de pe TikTok", din care creatorii de conținut fac la finalul zilei niște bani. El mai spune că interesul va scădea cu timpul.
Silviu Faiăr, creator de conținut: "Nu sunt sociolog să-mi dau cu părerea dacă este un trend nociv pentru copii. Cred că copii deja experimentează cu tot conținutul de pe internet, fie că ne place sau nu. Părerea mea este că atâta timp cât acei oameni, din live-urile respective, nu fac nimic greșit, grav, ilegal, violent sau mai știu eu ce, nu văd un motiv real de îngrijorare. Este un alt trend care o să apună la fel de repede cum a și pornit.
Acest fenomen există de când lumea și pământul: eu fac ceva, cineva râde și eu primesc niște bani înapoi. Poate mai e o întrebare de pus aici. De ce oamenii aleg aceste modalități, poate ridicole, ca să facă bani rapid în țara în care cu un salariu minim pe economie abia îți poți permite un salariu decent în București? Cred că e mai interesant de urmărit acest subiect decât faptul că sunt oameni care se prostesc pe TikTok.
Ca orice trend care apare peste noapte, normal că în prima fază a trendului, când sunt foarte mulți ochi ațintiți, normal că oamenii vin și se uită și rămân lipiți de ecrane. Uite o chestie care mi se pare interesantă la acest trend în sine este ideea de control. Tu oferi niște bani, ca acest personaj să facă ce îi comanzi tu, prin cadourile pe care le dai. Sunt câțiva lei. Dar la finalul zilei sunt câțiva lei de la tine, câțiva de la alții și așa se strâng câteva sute de lei într-o seară de maimuțăreală."
Întrebat dacă acest comportament în online ar putea să le dăuneze mai târziu tinerilor care fac live-uri, mai ales din punct de vedere profesional, Silviu a spus că dacă un angajator ar alege să refuze un candidat doar din acest motiv ar fi o discriminare.
Silviu Faiăr, creator de conținut: "Ar suna de parcă ar intra la o tipologie de discriminare dacă un angajator nu ține cont de experiența ta profesională, de skill-urile profesionale și alege să se uite că ai facut ceva pe TikTok. Ne îndreptăm spre o lume în care marea majoritate a copiilor, adolescenților va fi expusă la a crea conținut pe internet, o să fie văzuți de oameni care la rândul lor au creat conținut pe internet și cumva cu toții o să ne aflăm într-un mod sau altul în aceeasi situatie."