Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reguli speciale pentru social media, în Australia. Guvernul vrea să impună o limită de vârstă copiilor pentru a intra pe Facebook, Instagram și TikTok

În Australia, copiii mai mici de 14 ani nu vor mai avea acces la rețelele de socializare, anunță guvernul, care va prezenta o lege până la sfârșitul anului. Premierul australian spune că executivul va stabili între 14 şi 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea acestor reţele.

Calificând rețelele de socializare drept un flagel pentru tineri, primul ministru anunță că legea federală ce introduce această limită se va aplica chiar în acest an. Vârsta minimă pentru conectarea la Facebook, Instagram şi TikTok ar trebui să fie fixată între 14 şi 16 ani. Un test de verificare a vârstei în momentul conectării va fi desfăşurat în următoarele luni.

Anthony Albanese, premierul australiei: „Ascultăm părinții și ascultăm comunitatea și vreau să-i văd pe copii pe terenurile de fotbal, piscinele și terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experiențe reale cu oameni reali pentru că știm că rețelele sociale provoacă daune sociale. Deci, ceea ce am făcut a fost să punem bani în buget în mai pentru un proces care va avea loc în următoarele două luni, un proces de verificare a vârstei, și ne-am angajat să introducem o legislație înainte de sfârșitul acestui an pentru verificarea vârstei pentru a ne asigura că îi îndepărtăm pe tineri de acest rău social.”

Măsura nu ar fi una fezabilă, avertizează experții

Experții sunt de părere că nu cred că în prezent există mijloacele tehnice pentru a aplica o asemenea limită. Tehnologiile de verificare a vârstei nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor, amintesc experții. De aceea, guvernul australian spune că se bazează și pe responsabilitatea rețelelor de socializare.

Anthony Albanese, premierul australiei: „Rețelele sociale au o responsabilitate socială pentru a avea acea licență socială de care au nevoie pentru a funcționa într-o societate decentă. Nu sunt deasupra tuturor celorlalți. Ei nu pot spune pur și simplu ”Suntem o mare companie multinațională, putem face orice vrem”, indiferent de răul cauzat.” 

Liderul opoziţiei conservatoare din Australia şi-a arătat sprijinul pentru proiectul de lege al guvernului. Un proiect de lege asemănător, care fixează la 13 ani vârsta minimă pentru a accesa reţelele de socializare, a fost aprobat în iulie de Senatul SUA, dar textul nu a fost deocamdată votat de Camera Reprezentanţilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE