Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei mai mulți dintre copiii din mediul rural nu fac sport în afara orelor de la școală. Lipsa banilor, printre principalele motive

Peste 80% dintre copiii din mediul rural nu participă la activități sportive în afara orelor de educație fizică și sport, arată un sondaj World Vision România. Părinții spun că nu știu unde și cum să-și îndrume copiii, iar profesorii menționează lipsa unui spațiu de antrenament adecvat.

81% dintre copiii din mediul rural nu participă la activități sportive în afara orelor de educație fizică și sport. Profesorii spun că lipsesc spațiile de antrenament dedicate din comunitate, deși cei mai mulți dintre pe care-I au la clasă au înclinații sportive și și-ar dori să facă mișcare.

Familiile elevilor spun că nu au posibilități financiare să îi trimită la antrenamente. 68% nu au bani de echipamente sportive, care sunt scumpe, dar nici de transport pentru a-I trimite pe copii acolo unde există baze de antrenament. În plus, 28% spun că nu știu cum să-I îndrume copiii în acest sens.

Spre exemplu, un sport pe care foarte mulți copiii și-ar dori să-l practice, 88,5%, este înotul. Însă, aproape jumătate dintre părinți spun că cel mai apropiat bazin este la peste 20 de kilometri distanță.

Nici pentru parintii din mediu urban nu e mai usor sa si incurajeze copii sa faca mai mult sport. Cursuri sunt dar cu costuri mari. Din fericire, distanța nu este o problemă atât de mare.

(Reporter: Care sunt costurile pe care le luați în vedere?) Cel mai scump e echipamentul la unele sporturi, tenis, înot. Băiatul meu face fotbal și a fost la baschet câteva luni”, a spus tatăl unui băiețel.

”În primul rând la preț, distanța nu cred că e o problemă în ziua de astăzi și la vârsta lor cât înclinația spre anumite sporturi”, a mai spus un alt părinte.

”Am făcut atletism și am făcut și înot. O prietenă a făcut atletism și mi s-a părut interesant când mai povestea, am zis să încerc și eu să văd cum este și mi-a plăcut. Dacă îți place să faci un sport, este bine să te ții de el, să ai ambiție, să ajungi departe și dacă vrei, poate să ajungi chiar la jocurile olimpice”, a afirmat o elevă.

Părinte: Cel mai bun sport este cel care nu costă mult

”Caut un sport pe care ei să-l practice des, dacă e prea departe de casă, se duc poate o dată, de două ori și renunță și dacă costă prea mulți bani, iar nu e bine pentru că începi să te gândești la buget.

Cel mai bun sport este cel care nu costă mult, cum ar fi alergarea, nu costă bani, ai nevoie doar de încălțăminte comodă. Nici nu trebuie să te deplasezi departe de casă ca să faci asta, poți alerga în zonă, seara, cu prietenii”, a mai spus tatăl unui elev.

Totodată, România nu are un Plan Național de Combatere a Obezității, deși fenomenul este alarmant în țara noastră. Suntem pe primele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol. Peste 20% dintre români suferă de obezitate, iar numărul este în creștere, arată statisticile. Și mai gravă este situația în cazul copiilor - 1 din 4 sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Problema obezității este inclusă în planul național de diabet, care însă nu are norme de aplicare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE