Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Așteptările europenilor la alegeri. Sondajele Euronews arată că cetățenii UE vor stabilitate economică și siguranță

Cetățenii Uniunii Europene sunt preocupați de securitate și apărare și își doresc stabilitate economică în urma alegerilor pentru Parlamentul European. Asta arată datele analizate de Centrul de Sondaje Euronews. 

Votul cetățenilor la alegerile europene este însoțit anul acesta de așteptări și de dorința de schimbare în mai bine. Potrivit centrului de sondaje Euronews, datele arată că  principalele probleme care îi preocupă pe europeni sunt economia și chestiunile de securitate. Ei se așteaptă mai ales la stabilitate. 

Boyd Wagner, analist șef al Centrului de Sondaje Euronews: ”Pe primul loc ar fi economia: lucrurile precum puterea de cumpărare și inflația. Iar pe locul al doilea, problema care este foarte des întâlnită  în toate țările este migrația. Aceasta rămâne o problemă importantă.”

Ce își doresc europenii de la aleșii lor

O echipă Euronews a vorbit cu mai mulți cetățeni europeni din Bruxelles și a verificat datele. 

”Dacă vrem să facem ceva în privința climei, trebuie să plătim, așa că economia este importantă”, spune un bătrân. 

”Pentru mine este important să reușim să devenim neutri din punct de vedere climatic și ca întreaga Uniune Europeană să se îndrepte pe această cale. Să ajungem acolo, să demarăm și să fie încă acceptabil din punct de vedere social. Să reușim să ne asigurăm că acest lucru nu înseamnă că doar cei bogați își pot permite, iar cei săraci devin mai săraci”, a precizat o profesoară. 

Într-un context extrem de tensionat din cauza războiului din Ucraina, oamenii se gândesc tot mai mult la siguranța lor, mai ales când vine vorba de viața de zi cu zi. În schimb, politicienii se concentrează pe câștigarea alegerilor. 

Sophia Russack, politolog: ”Dacă politicienii se preocupă de concurență, este vorba de bugetele statelor. Iar bugetul statelor se traduce, desigur, în mod necesar, în banii oamenilor. Așadar, există, desigur, o legătură puternică acum când vine vorba de apărare. Apoi, vedem că oamenii sunt îngrijorați și de acest aspect, dar asta depinde foarte mult de locul în care locuiesc.”

373 de milioane de europeni sunt chemați la urne pentru a-i alege pe cei 720 de deputați ai Parlamentului European pentru următorii cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE