Sute de milioane de euro pierduți, niciun spital public nou și dispute politice între decidenți. Sănătatea a fost și in 2022 un șir de promisiuni și amânări. Iată cum arată retrospectiva sistemului medical în anul care tocmai a trecut.
Spitale noi și reabilitarea celor vechi
Pandemia de Covid-19 s-a încheiat în 2022, iar România a rămas cu milioane de vaccinuri împotriva coronavirusului pe stoc. În total, în jur de șase milioane de vaccinuri au fost distruse, iar pierderea este de 100-200 de milioane de euro, spune chiar ministrul sănătății. Nici la capitolul spitale noi nu au fost reușite. Singura clădire nouă finalizată anul acesta este din donații și inițiativă privată. Este vorba de cea făcută de Asociația „Dăruiește Viață” la spitalul de copii „Marie Curie” din Capitală.
„Spitalul are 183 de paturi, spitalul Marie Curie tratează, în general, mii de copii lunar, în clădirea nouă vor fi secțiile de oncologie pediatrică, vor fi secțiile de neurochirurgie, avem un bloc operator cu cinci săli de operații, un etaj întreg este terapia intensivă care va deservi întregul spital Marie Curie, atât clădirea veche, cât și clădirea nouă,” a explicat Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață.
România a intrat în noul an cu promisiunea de spitale noi și reabilitarea celor vechi. Ministerul Sănătății a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR: 42 de proiecte sunt eligibile, însă doar 25 dintre acestea vor obține finanțare.
„Din cele 49 de entități aflate pe lista aprobată de fostul Guvern și care au fost agreate de Comisia Europeană, au solicitat finanțare 45, deci patru nu au depus. Solicitările sunt diverse, unele presupun construirea de clădiri noi, altele reabilitatea completă a clădirilor existente 2/3 din sumă este alocată pentru construcții și 1/3 pentru reabilități,” a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Cele mai mari valuri de infecții respiratorii din ultimii ani
Am intrat în noul an și fără măcar un centru nou pentru marii arși. Autoritățile române au promis după Colectiv că vor construi trei astfel de centre cu bani de la Banca Mondială. Au trecut 7 ani și nu a fost construit nici unul. Ministerul Sănătății a transmis într-un răspuns pentru Euronews că, în prezent, „nu sunt centre pentru tratarea pacienților cu arsuri grave în etapa de construcție”.
Centrul din Târgu Mureș va fi gata abia în decembrie 2024, urmat de centrul din Timișoara care va fi finalizat în aprilie 2025 și de cel din București, în mai 2025. Practic, la 10 ani de incendiul din Colectiv, România ar putea avea și secțiile speciale în care pot fi tratați marii arși.
Nici la prevenție, România nu pare că a înaintat prea mul. Populația României se confruntă cu unul dintre cele mai mari valuri de infecții respiratorii din ultimii ani.
„Circulația virusurilor a fost redusă și atunci protecția la nivelul populației a fost și ea mult scăzută. Ne infectăm într-o mai mare măsura. Nu înseamnă că facem neapărat forme severe, dar ne așteptăm să avem forme multe de infecții respiratorii, lucru care se întâmpla. Aproximativ 100 de mii în fiecare săptămână,” a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist.
Rezultatul acestui val de îmbolnăviri este supraaglomerarea spitalelor, în special cele de copii, și epuizarea stocurilor de medicamente pentru răceală și gripă din farmacii.
„Au făcut estimările de aprovizionare în funcție de ce s-a întâmplat în anii precedenți. În anii precedenți, fiindcă s-a purtat masca, a scăzut destul de mult rata infecțiilor respiratorii,” a declarat Cristina Pavel, preşedintele Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica.
Tot în 2022, autoritățile au cheltuit șase milioane de euro pentru 30 de milioane de pastile de iod. Doar 4% au ajuns la românii eligibili. Nu în ultimul rând, 2022 a fost un an al disputelor între ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat Raed Arafat, care conduce departamentul pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne. Mărul discordiei este chiar acest departament, pe care Rafila l-ar vrea trecut la Sănătate.