Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) este desemnată unitate sanitară fără paturi şi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, potrivit Agerpres.
"Un act normativ adoptat astăzi (miercuri - n.r.) este Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 227 din 2015 privind Codul fiscal. Acest act normativ introduce măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate, pentru a îmbunătăţi activitatea şi managementul din acest domeniu. Se crează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică drept unitate sanitară fără paturi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, supraveghind starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile şi identificând totodată problemele de sănătate comunitară", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
El a adăugat că Ministerul Sănătăţii va putea dispune o serie de măsuri în situaţii de risc biologic şi epidemiologic.
În situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea, la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare sau oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care să furnizeze servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament.
Mai mult, acesta arată că în Ordonanţă se vor regăsi reglementări noi privind situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii, clarificându-se totodată modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, în conformitate cu Ordinul 50 al Ministerului Sănătăţii, fără a afecta bugetul de stat.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Alexandru Rafila, despre cazul băiatului mort la spitalul din Târgu Jiu după ce chirurgul ar fi refuzat operația: „Nu putem să influenţăm comportamentele individuale ale medicilor”
Goana după căutarea unor prevederi legale pentru situațiile care te împiedică să acționezi reprezintă un „reflex al lipsei de empatie faţă de pacienţi”. Este reacția lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cazul adolescentului care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
1 din 10 copii se naște prematur. România este în topul UE privind rata mortalității infantile
1 din 10 copii din România se naște prematur. Șansele lor de supraviețuire depind de echipamente. Spitalele nu au nici medici suficienți, nici incubatoare pentru toții bebelușii care se nasc înainte de termen.
Examen rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați au susținut concursul. Care sunt cele mai căutate specializări
Peste 10.500 de candidați au susținut duminică examenul de rezidențiat, în principalele șase centre universitare din țară. Cea mai mare competiție a fost la specializările de medicină dentară și farmacie.
Screening gratuit la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”. Părinții pot depista gratuit displazia de șold a bebelușilor săi pe 16 noiembrie
Părinții bebelușilor cu vârste între 2 săptămâni și 3 luni sunt invitați la un eveniment dedicat depistării precoce a displaziei de șold, organizat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.
O șansă la viață pentru cei cu probleme cardiace. Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată la Iași, de un grup de studenți
Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată la Iași. Este vorba despre un proiect de la Facultatea de Medicină si Farmacie la care lucrează 38 de studenți. Inima ar putea fi potrivită chiar și pentru nou- născuți și este controlată printr-o aplicație mobilă.