Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) este desemnată unitate sanitară fără paturi şi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, potrivit Agerpres.
"Un act normativ adoptat astăzi (miercuri - n.r.) este Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 227 din 2015 privind Codul fiscal. Acest act normativ introduce măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate, pentru a îmbunătăţi activitatea şi managementul din acest domeniu. Se crează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică drept unitate sanitară fără paturi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, supraveghind starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile şi identificând totodată problemele de sănătate comunitară", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
El a adăugat că Ministerul Sănătăţii va putea dispune o serie de măsuri în situaţii de risc biologic şi epidemiologic.
În situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea, la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare sau oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care să furnizeze servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament.
Mai mult, acesta arată că în Ordonanţă se vor regăsi reglementări noi privind situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii, clarificându-se totodată modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, în conformitate cu Ordinul 50 al Ministerului Sănătăţii, fără a afecta bugetul de stat.
Guvernul aprobă ordonanța prin care INSP va îndruma tehnic și metodologic rețeaua de sănătate publică
Te-ar putea interesa și
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
OMS cere avertismente pe sticlele de alcool: Riscul de cancer trebuie cunoscut. România, lider în Europa la consum
Organizația Mondială a Sănătății cere guvernelor europene să se mobilizeze în a avertiza consumatorii despre riscul de cancer la care se supun, atunci când consumă băuturi alcoolice. OMS cere etichetarea sticlelor după exemplul pachetelor de tutun.
Consumul de droguri, tratat cu promisiuni. Centrele de testare și tratament pentru minorii consumatori, la un pas de aprobare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna aceasta că la următoarea ședință de guvern, va pune pe masă și o hotărâre prin care va fi aprobată o rețea de centre de recuperare pentru minorii care consumă droguri.
Peste 800 de medicamente uzuale lipsesc din farmacii. Medicamentele au fost retrase de producători din cauza prețului prea mic
Nu mai puțin de 831 de medicamente intre care antibiotice, ser fiziologic sau medicamente de pentru inimă și diabet s-au retras temporar ori definitiv din farmaciile românești.
Gripă vs răceală. Cum facem diferența între cele două afecțiuni, care sunt simptomele gripei și cum ne putem testa
Având în vedere cotextul actual al stării de alertă epidemiologică declarată de Ministerul Sănătății din România, din cauza creșterii semnificative a cazurilor de gripă, este esențial să știm totul despre această afecțiune.
Record de infecții respiratorii. Ministrul Sănătății recomandă purtarea măștii în public. Ce spune despre închiderea școlilor
13 oameni au murit în ultima săptămână, în România, din cauza gripei, iar numărul deceselor a ajuns astfel la 35. România se confruntă cu un număr record de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).