Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) este desemnată unitate sanitară fără paturi şi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, potrivit Agerpres.
"Un act normativ adoptat astăzi (miercuri - n.r.) este Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 227 din 2015 privind Codul fiscal. Acest act normativ introduce măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate, pentru a îmbunătăţi activitatea şi managementul din acest domeniu. Se crează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică drept unitate sanitară fără paturi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, supraveghind starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile şi identificând totodată problemele de sănătate comunitară", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
El a adăugat că Ministerul Sănătăţii va putea dispune o serie de măsuri în situaţii de risc biologic şi epidemiologic.
În situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea, la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare sau oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care să furnizeze servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament.
Mai mult, acesta arată că în Ordonanţă se vor regăsi reglementări noi privind situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii, clarificându-se totodată modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, în conformitate cu Ordinul 50 al Ministerului Sănătăţii, fără a afecta bugetul de stat.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Vieți periclitate de listele de așteptare. Unii pacienți stau luni de zile pentru a ajunge la o consultație la medic
Listele de așteptare pentru a ajunge la un medic pun în pericol viețile unor pacienți. De exemplu, există bolnavi nevoiți să aștepte câteva luni pentru investigații imagistice.
A crescut numărul pacienților care reclamă șpaga în spitale. 4,49% din români au semnalat situația în 2024, față de 1,75%, în 2023
Anul trecut a crescut de aproape trei ori numărul pacienților care reclamă că medicii le-au cerut bani în schimbul serviciilor medicale. Datele sunt relevate de mecanismul de feedback al pacientului, implementat de stat.
Digitalizare și în cabinetul stomatologului. Protezele, realizate cu scanner și imprimantă 3D
Digitalizarea este tot mai prezentă și în stomatologie. Gutierele și coroanele dentare se pot face acum digital în locul mulajelor din silicon. Protezele sunt realizate și ele cu ajutorul imprimantei 3D.
Cazul adolescentului mort la spitalul din Târgu Jiu. Legislația îi permitea medicului să îl opereze, susține șefa Colegiului Medicilor
Legislația îi permitea să intervină chirurgului din Târgu Jiu care nu a operat un adolescent de 16 ani, iar acesta a murit ulterior. Opinia aparține președintei Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană.
Spitalul din Slatina a suspendat gărzile la ATI Cardiologie din lipsă de medici: „Nu mai putem”
Fără gărzi la Compartimentul Terapie Intensivă la Secția de Cardiologie din Slatina, unde sunt doar cinci medici, adică jumătate din necesar. În timp ce conducerea încearcă să angajeze medici pentru secție, pacienții în stare gravă sunt transferați la Craiova.
Elevii și studenții revin la cursuri în plin sezon de infecții respiratorii. Medicul Adrian Marinescu: Situația poate fi imprevizibilă
În plin val de viroze și gripe, elevii și studenții revin, miercuri, la cursuri. Medicii avertizează că riscul transmiterii virusurilor în colectivitate este unul ridicat. Într-o singură săptămână au fost raportate peste 57.000 de cazuri de infecții respiratorii acute.