Ministerul Sănătății a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construcția de noi spitale, 42 de proiecte fiind eligibile în acest sens. Lista finală va include, în urma unei selecții, în luna ianuarie, 25 de obiective de investiții. Despre construcția de noi spitale a vorbit la Euronews România ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Care sunt costurile investiției?
„S-a încheiat depunerea solicitărilor de finanțare. Din cele 49 de entități care erau înscrise pe o listă aprobată de precedentul Guvern și care au fost agreate de Comisia Europeană, au solicitat finanțare 45. 42 au fost incluse în etapa a doua pentru procedura de evaluare, conform unor criterii care sunt precizate în aceeași Hotărâre de Guvern. Urmează ca în luna ianuarie un colectiv de evaluatori să aplice aceste criterii și să facă o listă finală care trebuie să cuprindă minim 25 de obiective într-un buget care în momentul de față depășește 1,7 miliarde de euro.”
Sunt spitale care vor primi bani pentru reabilitare?
„Da, solicitările sunt diverse. Unele presupun construirea de clădiri noi, altele presupun reabilitarea completă a unor clădiri deja existente sau dotarea, pentru că acest proiect are două componente: circa două treimi din sumă este alocată pentru construcții și o treime pentru dotări.”
Măsuri pentru prevenirea infectărilor cu covid
Uniunea Europeană ar putea să aplice din nou măsuri obligatorii de protecție după creșterea record a îmbolnăvirilor de Covid în China. Mai multe țări, printre care Statele Unite ale Americii și Japonia, au anunțat deja că vor testa toate persoanele care vin din China.
„Din ceea ce știm în momentul de față, chiar dacă transmisibilitatea acestor tulpini noi este mai mare decât a tulpinilor precedente, nu produc infecții mai grave. Opinia mea este că este posibil să crească numărul de cazuri. Din ceea ce știm până în momentul de față nu sunt semne că îmbolnăvirile ar fi mai grave. Și în momentul de față în România avem câteva sute de cazuri care se înregistrează zilnic, dar nu sunt probleme în ceea ce privește spitalizarea, adică nu sunt cazuri foarte multe, grave, la secțiile de terapie intensivă care să ne pună probleme până în momentul de față și sper că lucrurile vor rămâne în aceiași parametri.”
Cum pot oamenii să treacă mai bine peste valul de viroze?
„Un sfat pe care pot să îl dau tuturor este să încerce cât este posibil să evite expunerile prelungite în zone extrem de aglomerate și dacă au diverse afecțiuni care predispun la complicații atunci când apare o viroză, să utilizeze masca în interior atunci când sunt expuși în timp prelungit unor aglomerații intense. Masca reduce în mod semnificativ transmisibilitatea acestor viroze.”