Salată de boeuf, sarmale, friptură și ciorbă -este meniul clasic, care se va regăsi pe majoritatea meselor de Crăciun ale românilor. Și cum în această perioadă se gătește în cantități industriale și nu ne îndurăm să aruncăm nimic, specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți la cum depozităm mâncarea.
De exemplu, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că salata de boeuf nu ar trebui păstrată mai mult de trei zile, iar platourile nu ar trebui să stea pe masă mai mult de câteva ore.
„Trebuie să știm, de pildă, că salata boeuf pe care o ținem în frigider de obicei și câte o săptămână nu este chiar cel mai bine de ținut acolo o săptămână, ci mai mult de trei zile deja prezintă un risc.
Trebuie spus că maioneza făcută în casă este tot de ținut trei zile, nu mai mult. Păstrăm maioneza separat sau facem maioneză proaspătă și restul de amestec îl păstrăm la frigider. Putem să-l păstrăm chiar mai mult câteva zile”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, la Euronews România.
Expert: „O carne bine făcută se poate păstra o perioadă mai îndelungată decât un sos sau o ciorbă”
„Ceea ce mâncăm la o masă scoatem din frigider și doar acea cantitate. Nu scoatem întreaga cantitate, o încălzim, o refrigerăm. Iar pentru că lucrurile acestea pot duce la dezvoltarea unor patogeni.
O carne bine făcută se poate păstra o perioadă mai îndelungată decât un sos sau o ciorbă. Așadar, carnea bine făcută o ținem și o săptămână un frigider, pe când ciorba ar fi bine să nu o ținem atât de mult.
Cărnurile, friptura poate fi congelată fără niciun fel de probleme. După ce a stat două zile la frigider, o putem congela pentru încă câteva zile, până la câteva săptămâni chiar. Iar la decongelare nu vom avea o problemă dacă nu congelăm și recongelăm. Niciodată nu recongelăm alimentele. Putem să congelăm inclusiv cozonacul”, a mai precizat Alexandru Cîrîc.