Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii ar putea primi două zile libere pentru analize. Elevii de liceu, studenții, angajații și militarii sunt vizați de proiectul de lege

Angajații, studenții, elevii de liceu și militarii ar putea primi două zile libere, plătite, pentru a merge la medic să își facă analize și controale de prevenție, conform unui nou proiect de lege. Inițiativa este inutilă apreciază medicii de familie, pentru că pe de o parte cei care vor să afle cum stau cu sănătatea își găsesc timp pentru analize, iar pe de altă parte, testările cuprinse în proiect sunt insuficiente. Nici angajatorii nu sunt încântați de idee.

Românii care vor să nu își mai ia concediu pentru a merge la medic, ar putea primi două zile libere pentru a-și face analize sau controale. Angajatorul, liceul, facultatea sau unitatea militară ar putea fi obligate, prin proiectul de lege, să aprobe cererea.

Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului de lege: ”Am prevăzut un mecanism și anume posibilitatea ca angajatul să-și anunțe angajatorul că în următoarele 10 zile și-a făcut o programare la doctor. În baza trimiterii medicului de familie și apoi rezultatele screening-ului analizelor vor fi interpretate de medic de familie.” 

Nici medicii, nici angajatorii nu sunt de acord cu inițiativa

Medicii de familie spun că nu este nevoie de două zile libere, pentru a-ți face analizele.

Rodica Tănăsescu, medic de familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de familie București-Ilfov: ”Pacienții care vor cu adevărat să se controleze, să fie investigați, să știe cum stau cu sănătatea lor, să știe ce riscuri au, aceia reușesc să își obțină și timpul necesar. Sunt alții care din principiu nu se prezintă la medic dacă nu-i doare ceva.” 

Nici angajatorii nu sprijină această inițiativă.

Adelina Dabu, directorul afacerilor publice al Confederației Patronale Concordia: ”Noi credem că în absența unor programe de screening funcționale, acest proiect se încadrează în inflația de zile libere. În contextul campaniei electorale care a început anul trecut, au mai fost inițiative de acordare de noi zile libere. România are deja 17 zile libere naționale, cele mai multe din Europa.” 

Cu cât ar putea fi amendați angajatorii care nu acrodă cele două zile libere

Conform proiectului, angajatorii care nu acordă cele două zile ar putea fi amendați cu sume între 500 și 2.500 de lei de către inspectorii de muncă. Iar listele de așteptare pentru românii care vor să își facă analize medicale sunt deja prea lungi, spun angajații laboratoarelor. De cealaltă parte, conducerea CNAS susține copntrariul.

Antoanela Curici, director medical al unui laborator de analize: ”În general, fondurile de la Casa de Asigurări sunt limitate. În general, listele de așteptare sunt foarte lungi și înseamnă sute, uneori chiar mii de pacienți în așteptarea unei suplimentări a fondurilor sau sunt persoane care se programează la mai multe laboratoare, tot așa, în speranța că obțin acele fonduri necesare pentru analize.” 

Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: Fondurile sunt suficiente la acest moment. La laborator există inclusiv monitoarele. Deci nu cred că sunt probleme la acest moment cu programarea pacienților.” 

În prezent, în România există prevederea legală conform căreia fiecare asigurat ar trebui să aibă acces la analize medicale de bază, gratuite, o dată pe an, în luna în care s-a născut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE