România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producția de lapte pe cap de vacă, cu aproximativ trei mii de litri anual. Asta arată ultimele date publicate de Eurostat. Unul dintre motivele invocate de fermieri pentru producția slabă este seceta, din cauza căreia s-au văzut nevoiți să renunțe la o parte din animale.
Claudiu Davițoiu se ocupă de agricultură de 50 de ani. În prezent are aproape o mie de vaci într-o fermă de lângă București. A explicat pentru Euronews de ce România este codașă la producția de lapte.
Claudiu Davițoiu, fermier: ”Pentru un fermier, dacă statul vrea să facă lapte, clar trebuie să investească în fermierii care produc laptele. Au fost fonduri europene. Fermierii mari nu au beneficiat de fonduri europene. Au beneficiat doar fermierii mici care au avut 6-7 -20 de vaci. După ce au terminat programul de finanțare le-au mai ținut 5 ani și le-au închis pentru că au văzut că e greu și au închis fermele, în loc sa investească în noi, care eram învățați cu zootehnia.”
Un alt motiv pentru producția slabă de lapte în România este seceta. Lipsa furajelor i-a făcut pe agricultori să renunțe la o parte din animale sau chiar să își închidă afacerile.
Claudiu Davițoiu, fermier: ”Am ajuns în situația disperată în care ne uităm pe cer și ne rugăm doamne să plouă. În momentul când nu ai furaje, nu ai cum să ții animalele. Când vii la 100 de animale care îți consumă 50 de tone pe zi, n-ai de unde să cumperi. Să vrei să le cumperi și nu poți să le cumperi. Am renunțat la 300-400 de animale.”
Chiar și în aceste condiții, din această fermă pleacă zilnic aproximativ douăsprezece tone de lapte către una din marile firme de lactate.
Specialiștii din industrie spun că datele Eurostat, care ne situează la coada clasamentului, ar trebui analizate prin raportarea la numărul total de vaci din fermele din România, adică peste un milion.
Cifrele Eurostat arată că România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană unde producția de lapte pe cap de vacă a fost cea mai scăzută în 2022, puțin peste trei mii de litri pe an. Clasamentul este condus de Danemarca și Estonia, cu peste zece mii de litri. La nivelul Uniunii Europene producția anuală este estimată la aproximativ 160 de milioane de tone de lapte.