Vremea extremă i-a convins pe fermieri că asigurarea culturilor agricole a devenit o necesitate. Dacă în 2020 România avea sub un million de hectare agricole asigurate, în 2023 suprafața s-a dublat. Fermierii susțin că o poliță de asigurare poate face diferența între faliment și o afacere de succes.
Nina Gheorghiță are o fermă din 2010 și în 13 ani a folosit de două ori polița de asigurare, ca urmare a pagubelor suferite din cauza vremii. Chiar dacă nu a obținut venitul pe care l-ar fi avut din recoltă, spune că asigurarea a ajutat-o să nu intre în faliment.
În 2017 din cauza vijeliilor și a unei furtuni pentru cultura de floarea soarelui, gradul de calamitate atunci a fost undeva la 90 la sută, iar în 2020, având ferma în Bărăgan, a fost unul din cei mai secetoși ani din ultimii 60 de ani, în care nu am recoltat aproape nimic, nici pentru culturile de toamnă, nici pentru culturile de primăvară, atunci asigurarea pe seceta ne-a ajutat pentru a ne relua in toamana anului urmator ciclul de producție.
Ce spun agricultorii
Felicia Tiparu cultivă căpșuni din 2019 și deseori vremea i-a stricat fructele. S-a întâmplat chiar să-și vadă întreaga cultură distrusă. Nu a avut asigurare și nici statul nu a ajutat-o. Pentru a continua activitatea a scos din buzunar 100.000 de lei.
”Statul ar trebui să ne ajute cu o primă de asigurare, cu niște asigurări care ar trebui totuși făcute. O primă de asigurare. Ați avut vreodaă cultura asigiurată. Nu, in păcate nu, nu am avut-o dar ne gândim și ar fi bine dacă am avea niște oportunități pentru a face treaba aceasta. Nu au fost informații suficiente pe partea de legumicultură, fructe, legume nu, n-au fost dar ne interesează”, a spus Felicia Tiparu- fermier Dolj.
Brokerii de asigurări susțin că după fenomenele meteo extreme din 2020, cererea pentru asigurările agricole a crescut semnificativ. Astăzi sunt asigurate peste un sfert din totalul de 9,5 hectare agricole câte sunt în România.
”Până în anul 2020 nu am avut incidente atât de mari în privința schimbărilor climatice, adică aveam un an dificil din 5 ani, deci putea suporta din punct de vedere economic fermierul lipsa de producție, însă din 2020 până în prezent, putem spune că am avut 3 din 4 ani cu probleme.”, a declarat Cerasela Tudor, consultant firmă de asigurări agricole.
Seceta a fost cea mai mare problemă din ultimii ani. Doar că pagubele produse de acest fenomen nu sunt acoperite de asigurările clasice.
”În domeniul agricol există două tipuri de asigurări, există asigurările tradiționale, care acoperă riscurile care afectează culturile cum ar fi grindina, inundații, îngheț șamd inclusiv secetă, însă în ultima perioadă, urmare a creșterii frecvenței fenomenului de secetă, există asigurări parametrice, care vin cu un grad de specializare pe această zonă, inovează modul de evaluare al pierderii, modul de despăgubire și sunt personalizate pentru acest tip de risc”, a adăugat Eugen Anicescu, director firmă de asigurări agricole.
Suprafața minimă pentru care se poate încheia poliță de asigurare este de zece ha pentru culturile de grâu, porumb, rapiță sau floarea soarelui. Pentru culturile tehnice, cum ar fi cele de plante medicinale, cartofi, capșuni sau pepeni se poate face asigurare și sub un ha cultivat. Până la 70% din costul asigurării poate fi subvenționat din fonduri europene