Olanda a fost mult prea tare pentru România, la EURO 2024. Drumul Tricolorilor s-a oprit în optimi, după 0-3 cu batavii, însă în urma unui joc destul de curajos al elevilor lui Iordănescu, în ciuda diferenței evidente de valoare față de echipa de pe locul 7 mondial.
România - Olanda 0-3, în optimi la EURO 2024
Pe superba Alianz Arena, din Munchen, locul acelui 3-0 cu Ucraina, din debutul EURO, România a început curajos partida, iar după un sfert de oră de joc, Drăguș și Dennis Man au ratat ocazii mari în aceeași fază.
Până în acel moment, raportul atacurilor era favorabil României, 12-2, însă batavii și-au arătat clasa imediat și mijlocașul Cody Gakpo a deschis scorul în minutul 20, după o acțiune personală, în care a arătat de ce Liverpool a plătit pentru el 42 de milioane de euro.
Chiar și după ce au primit gol, Tricolorii au jucat curajos, iar șutul lui Man a fost blocat de Ake. Olandezii au avut apoi trei ocazii la rând. Mai întâi, De Vrij a reluat cu capul în plasa laterală, apoi Drăgușin a intervenit salvator, de două ori în interval de cinci minute.
După înlocuirea accidentatului Mogoș, care a dat emoții întregului lot al Tricolorilor, batavii au irosit două șanse mari, din cauza propriilor greșeli, astfel că Drăgușin și Racovițan au avut timp să intervină. Prima repriză s-a încheiat cu acțiuni bune ale României, iar partea secundă a început cu Tricolorii în atac, prin ocazia lui Stanciu.
Valoarea individuală a olandezii și-a spus din nou cuvântul, iar Reijnders și Depay au fost și ei aproape de gol. Portarul Niță, care a fost printre cei mai buni Tricolori de la acest European, a fost ocrotit de șansă în minutul 58, când Van Dijk a nimerit bara. După șutul lui Răzvan Marin, care l-a nimerit pe Ake, a urmat contraatacul lui Gakpo, dar Niță a intervenit salvator.
Olandezii au avut și un gol anulat în minutul 63, pe motiv de offside, după care Depay și-a încercat norocul dintr-o lovitură liberă care a trecut la o palmă de bară. Echipa lui Edward Iordănescu a fost salvată și în urma unei faze de ping-pong din careul nostru, finalizată de Simons. După încă o ocazie a lui Gakpo, extrema olandeză a pasat pentru golul de 2-0, marcat de Malen, iar în prelungiri, atacantul Borussiei Dortmund a reușit dubla, în urma unui contraatac-școală.
România - Olanda s-a terminat 0-3, iar batavii merg în sferturi, unde vor întâlni învingătoarea dintre Austria și Turcia.
LIVE TEXT. România - Olanda 0-3
Au marcat: Gakpo 20', Malen 83' și 90+4'
Statisic, România nu a avut replică în fața naționalei Olandei, care a făcut cel mai bun meci al ei de până acum, la EURO 2024.
Olandezii au fost superiori la toate fazele jocului și nu le-au lăsat alor noștri nici spații, nici ocazii de a trimite mingea spre poartă. A fost 12-3 pentru jucătorii lui Koeman la șuturi trimise spre poartă și, respectiv, 6-1 la capitolul șuturi cadrate.
Ai noștri au alergat mai mult, în media partidelor din grupe (112 km), dar nu au mai reușit să recupereze la fel de eficient – doar 20 de mingi am luat înapoi de la olandezi, iar ei, 28.
Portarul Niță, care a greșit la primul gol, a avut alte trei intervenții în fața atacului Oranje.
Statistici România - Olanda:
Ocazii de gol: România 5 / Olanda 24
Șuturi pe poartă: România 1 / Olanda 6
Cornere: România 4 / Olanda 13
Pase reușite: România 212 / Olanda 449
Atacuri: România 35 / Olanda 63
Min. 90+5: Final de meci. România - Olanda se termină 0-3.
Min. 90+3: Gol Olanda. După un contraatac, Malen face o cursă pe stânga, trece ușor de Răzvan Marin și înscrie cu un șut din marginea careului.
Min. 83: Gol Olanda. Gakpo îl depășește pe Drăgușin, chiar în tușă, pasează în fața porții, iar Malen împinge balonul în plasă.
Min. 80: Ocazie Olanda. Gakpo șutează la colțul lung, dar mingea e deviată de Racovițan, cu călcâiul, și ocolește poarta.
Min. 79: Ocazie Olanda. Depay șutează în blocaj, mingea sare la Racovițan, care degajează în picioarele lui Simons, iar balonul ocolește poarta.
Min. 73: Ocazie Olanda. După o combinație superbă, Micky van de Ven șutează la colțul lung, însă mingea trece razant cu bara.
Min. 68: Ocazie Olanda. Depay execută o lovitură liberă pe jos, pe sub zidul nostru, iar balonul trece foarte aproape de bară.
Min. 63: Gol anulat Olanda. Gakpo a împins mingea în poartă, dar golul nu a fost validat, după consultarea VAR-ului, pe motiv de offside.
Min. 62: Ocazie Olanda. Pe contraatac, Gakpo pleacă din jumătatea proprie, avansează spre poartă și șutează, dar Niță deviază.
Mim. 60: Ocazie România. Răzvan Marin șutează din marginea careului, dar în blocajul lui Ake.
Min. 58: Bară Olanda. După o centrare din corner, Van Dijk trimite cu capul, de lângă Drăgușin, iar mingea mușcă bara.
Min. 54: Ocazie Olanda. După o minge bâlbâită în careu, Depay șutează defectuos, balonul e atins de Racovițan și de Drăgușin, iar Racovițan respinge din apropierea liniei porții.
Min. 50: Ocazie Olanda. Reijnders șutează din afara careului, dar fundașul Racovițan se aruncă în fața mingii și respinge.
Min. 48: Ocazie România. Stanciu centrează în careu, dar portarul Verbruggen boxează.
Min. 46: Începe repriza a doua.
Statistici prima repriză:
Ocazii de gol: România 4 / Olanda 8
Șuturi pe poartă: România 1 / Olanda 2
Cornere: România 1 / Olanda 10
Pase reușite: România 86 / Olanda 287
Atacuri: România 17 / Olanda 39
Așa cum era de așteptat, olandezii au ținut de minge și au avut posesie superioară: 67%, în raport cu cele 33 de procente ale noastre. Jucătorii antrenați de Ronald Koeman au turat mai greu mașinăria de pasat, dar, după un prim sfert de oră în care ai noștri au tot încercat marea cu degetul, olandezii au trecut la conducerea partidei, cu 89% acuratețe și de trei ori mai multe pase decât naționala lui Edi Iordănescu.
Golul lui Cody Gakpo, prea liber pe partea lui Rațiu și venit după eroarea de plasament și judecată a lui Florin Niță, a schimbat radical fața jocului. Olandezii au dominat cele 25 de minute rămase din prima repriză, au centrat din zece cornere și au ajuns la 34 de acțiuni de atac.
Fideli mecanicii de joc arătată în grupă, românii au alergat cu un kilometru mai mult decât adversarii (55.9 – 55.0) și au recuperat zece mingi, față de 9 ale Oranje.
Min. 45+4: La pauză, România - Olanda 0-1.
Min. 45+3: Ocazie România. Ianis Hagi centrează de pe stânga, în careu, dar Van Dijk respinge din fața lui Drăguș.
45+1: Ocazie România. Atacantul Denis Drăguș ia o acțiune pe cont propriu și sutează de la 20 de metri, însă cam slab și pe centru porții, așa că portarul reține fără probleme.
Min. 44. Ocazie Olanda. Tricolorii au noroc din nou, din cauza inexactităților Olandei. Dumfries trece ușor de Racovițan, întoarce balonul pentru Simons, care însă are nevoie de prea multe mișcări pentru a-și potrivi mingea, iar Racovițan are timp să intervină.
Min. 39: Ocazie Olanda. După o acțiune prelungită a olandezilor, fundașii noștri sunt prinși pe picior greșit, dar batavii nu profită, deși trei jucători ai lor se aflau liberi în careu, dar cu spatele la poartă. Mingea ajunge totuși la Simons, care centrează, dar e blocat de Drăgușin.
Min. 35: Schimbare România. După un contact cu Dumfries, din urmă cu câteva minute, Mogoș nu mai poate continua și este înlocuit cu debutantul Racovițan. Burcă devine fundaș stânga.
Min. 31: Ocazie Olanda. Dumfries centrează de pe dreapta, în fața porții, dar Drăgușin intervine prin alunecare, în ultimul moment, din fața portii și respinge mingea, care ocolește puțin poarta.
Min. 27: Ocazie Olanda. Depay e lansat în careu, însă Drăgușin intervine prin alunecare, înainte ca olandezul să șuteze la poartă.
Min 26: Ocazie Olanda. Depay centrează din corner, De Vrij reia cu capul, dar nimerește plasa laterală exterioară a porții.
Min. 24. Ocazie România. Stanciu ia o acțiune pe stânga, pasează în centrul careului, la Man, care este blocat de Ake în momentul șutului.
Min. 20: Gol Olanda. Simons pasează la Gakpo, care avansează pe stânga, trece de Rațiu, șutează la colțul scurt, pe jos, și deschide scorul. Golul marcat de Gakpo este al treilea pentru el, la EURO 2024. Dintre jucătorii rămași în competiție, doar Jamal Musiala (Germania) mai are trei reușite. Mikautadze (Georgia) și Schranz (Slovacia), ambii cu câte 3 goluri, au părăsit deja EURO 2024.
Min. 15: După un sfert de oră de joc, raportul atacurilor este 12-2 în favoarea României.
Min. 14. Dublă ocazie România. Răzvan Marin îl lansează în adâncime pe Drăguș, dar atacantul se încurcă în minge și e deposedat. Faza continuă, Dennis Man ia o acțiune pe cont propriu, fentează trei jucători și șutează la colțul lung, la o palmă de transversală.
Min. 6: Ocazie Olanda. Simons șutează din afara careului, dar Niță reține. Este primul șut pe poartă din acest meci.
Min. 2: La un duel cu Dumfries, Ianis Hagi este lovit cu cotul în cap și sângerează. I se acordă îngrijiri și poate continua meciul, cu un bandaj pe cap.
Min. 1: Arbitrul fluieră începutul meciului.
- Partida se dispută pe 2 iulie, de la ora 19:00, la Munchen și este transmisă de Pro TV. Meciul va fi arbitrat de germanul Felix Zwayer.
România - Olanda, echipele de start
România (4-1-4-1):
Niță - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș - Marius Marin - Man, Răzvan Marin, Stanciu, Hagi - Drăguș
Rezerve: Moldovan, Târnovanu, Rus, Nedelcearu, Alibec, Cicâldău, Pușcaș, Mihăilă, Olaru, Sorescu, Racovițan, Bîrligea, Șut
Olanda (4-3-3):
Verbuggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Simons, Reinjders - Malen, Depay, Gakpo
Rezerve: Bijlow, Flekken, Geertruida, De Ligt, Wijnaldum, Weghorst, Frimpong Van de Ven, Veerman, Blind, Malen, Brobbey, Maatsen, Zirkzee, Gravenberch
În "primul 11" al Tricolorilor se remarcă prezența lui Vasile Mogoș pe postul de fundaș stânga. Titularul de până acum, Nicușor Bancu, este suspendat, pentru cumul de caronașe. Mogoș nu a mai jucat la acest European, în timp ce Sorescu a intrat în prelungirile partidei cu Belgia și a jucat din minutul 58 al meciului cu Slovacia.
De notat și absența din lot a lui Florinel Coman. Mijlocașul ofensiv este răcit de câteva zile.
Fanii olandezi fac spectacol pe străzi
Între timp, cei care adiminstrează contul oficial de Instagram al naționalei Țărilor de Jos ne amintesc cât de atașați de jucătorii lui Ronald Koeman sunt fanii Oranje. La nici o oră de la publicare, clipul de mai jos are 1,5 milioane de vizualizări și peste 100 de mii de aprecieri.
13 mii de bilete cumpărate de români. Oficialii așteaptă unu număr cel puțin dublu în tribune
Potrivit oficialilor, 13.000 de bilete pentru optimea finală au fost achiziționate de români. Pe hârtie, vom fi de aproape două ori mai mulți decât fanii din Țările de Jos - 7.000 de bilete au cumăpărat.
În realitate, sunt așteptați în tribune 25.000 de susținători ai României.
România - Olanda, în optimi la EURO 2024
Tricolorii și-au egalat deja cea mai bună performanță la Campionatele Europene, prin depășirea fazei grupelor și calificarea în fazele eliminatorii. Precedenta performanță a avut loc în anul 2000, când, după grupe, urmau sferturi, pentru că numărul de echipe partiicpante era mai mic atunci decât acum.
La acea vreme, generația lui Mutu și Chivu a obținut cel mai bun rezultat la Europene. Cum ar fi, însă, dacă Tricolorii ar elimina Olanda și ar ajunge în sferturi la Europeanul din Germania?
Olandezii (locul 7 mondial) reprezintă o națională de calibru, cu una dintre cele mai bune școli de fotbal din Europa, alături de Franța și Germania. "Portocala mecanică", plină de jucători talentați, joacă același fotbal ofensiv, însă scârțâie în defensivă, la fel ca România, conform statisticilor, care spun că România a avut 93 de mingi recuperate la acest European, iar olandezii, 94 de recuperări.
Echipa pregătită de Edward Iordănescu excelează însă "în poartă", acolo unde Florin Niță a avut cele mai multe intervenții dintre toți portarii de la Euro 2024, în faza grupelor, 13, cu una peste italianul Donnarumma.
- Olanda a șutat pe poartă de zece ori în meciurile din grupe, iar România a șutat de 14 ori.
- România a încheiat grupa E pe primul loc și s-a calificat în optimi cu aceași număr de puncte ca și celelalte echipe, Belgia, Slovacia și Ucraina, fiecare cu câte patru. Diferența au făcut-o golaverajul și meciurile directe.
- Olanda a terminat grupa D pe locul 3, cu 4 puncte, după Austria (6p) și Franța (5p).
Olanda are zece victorii cu România. Tricolorii au una
În istoria meciurilor directe România - Olanda, Tricolorii au o singură victorie, zece înfrângeri, iar trei au fost remize.
Olandezii formează o națională mixtă, cu câțiva jucători aflați pe final de carieră și cu mulți tineri talentați din noul val. De altfel, calitatea individuală este caracteristica cea mai importantă a jucătorilor pregătiți de Ronald Koeman.
Ca valoare totală a lotului, naționala "Portocalei mecanice" se clasează pe locul 6 între echipele participante la EURO 2024, cu jucători care totalizează 815 milioane de euro, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt.
În comparație, România este ultima, din acest punct de vedere, cu o cotă totală de 92,13 milioane de euro. Asta înseamnă că olandezii costă de 8,8 ori mai mult.
Din lotul lui Edward Iordănescu, cel mai valoros jucător este fundașul Radu Drăgușin, cotat la 25 de milioane de euro, adică exact suma pe care a plătit-o Tottenham în ianuarie, pentru transferul său de la Genoa.
Xavi Simons este cel mai scump jucător din lotul Olandei. La doar 21 de ani, mijlocașul ofensiv de la Leipzig este cotat la 80 de milioane de euro. El este urmat de mijlocașul Barcelonei, Frenkie de Jong, cu o cotă de 70 de milioane de euro, jucătorul cu cel mai mare salariu din tot campionatul Spaniei, 37,5 milioane de euro pe an, brut, conform Capology (taxele în Spania, pentru salariile foarte mari din fotbal, sunt de 40%).
- Olanda e pe locul 7 mondial, iar România e pe 47.
- Olanda a fost campioană europeană în 1988.
- Statistic, România a pierdut fiecare dintre precedentele șase confruntări cu selecționatele din top 10.
La nivel de echipă națională, Țările de Jos au în palmares un singur trofeu, titlul european din 1988. La acea vreme, sub comanda marelui Rinus Michels, olandezii aveau acea tripletă de foc: Van Basten, Rijkaard și Gullit, dar și alți jucători extrem de valoroși, precum actualul selecționer Ronald Koeman, Vanenburg sau Wouters.
România - Olanda, echipele probabile
România și Olanda au jucat de 14 ori și palmaresul este covârșitor în favoarea batavilor, care au 10 victorii, în timp ce Tricolorii au doar una, iar trei partide s-au terminat la egalitate. Ultima întâlnire a fost la amicalul din noiembrie 2017, încheiat 3-0 pentru olandezi.
Singura dată când România a învins-o pe Olanda a fost în octombrie 2007, acel 1-0, de la Constanța, prin golul lui Goian, în preliminariile Euro 2008. Meciul s-a disputat pe o ploaie sâcâitoare, care a făcut terenul foarte dificil, iar golul lui Goian a fost marcat dintr-o poziție suspectă de ofsaid, așa cum a recunoscut fostul fundaș la acea vreme. Iar acea partidă a fost arbitrată de grecul Kyros Vassaras, actualul șef al Comisiei Centrale de Arbitri de la Federația Română de Fotbal.
Cel mai dur eșec al României cu olandezii a fost chiar în primul meci direct, un 0-6 disputat în mai 1924, la Jocurile Olimpice, care însă nu apare în toate statisticile.
- În meciurile directe, Olanda a marcat 29 de goluri, iar România a înscris doar de trei ori.
Din lotul lui Iordănescu lipsește fundașul stânga, Nicușor Bancu, pentru cumul de cartonașe galbene. În locul lui va juca, cel mai probabil, Deian Sorescu, cel care a evoluat și cu Slovacia.
În ceea ce privește echipa pe care ar urma să o trimită Iordănescu pe teren, primul 11 ar putea arăta astfel:
România:
Niță - Rațiu, Burcă, Drăgușin, Sorescu - Marius Marin - Man, Răzvan Marin, Stanciu, Coman - Drăguș
Olandezii ar urma să utilizeze cel mai bun 11 posibil.
Olanda:
Verbruggen - Frimpong, de Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Simons - Malen, Depay, Gakpo
Rezultatele României și Olandei în faza grupelor de la Euro 2024
România:
România - Ucraina 3-0 (Stanciu 29', Marin 52', Drăguș 57')
România - Belgia 0-2 (Tielemasn 2' / De Bruyne 80')
România - Slovacia 1-1 (Duda 24' / Răzvan Marin 37'-p)
Olanda:
Olanda - Polonia 2-1 (Gakpo 29', Weghorst 83' / Buksa 16')
Olanda - Franța 0-0
Olanda - Austria 2-3 (Gakpo 47', Depay 75' / Malen 6'-ag, Schmid 59', Sabitzer 80')