Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în istoria Euro. Generația lui Mutu și Chivu a bifat cea mai bună performanță

România participă la Euro 2024, a 17-a ediție a Campionatului European, după o pauză de opt ani și în urma unei campanii de calificare surprinzătoare, încheiată de Tricolori pe primul loc în grupă.

Euro 1984, prima participare a României la Campionatul European

Tot de pe primul loc s-au calificat și în 1984, an care a reprezentat prima participare la un European, cel din Franța. Totodată, a fost primul turneu de asemenea anvergură la care a jucat "Regele" Gică Hagi și primul în care România a revenit în prim-planul fotbalistic, după ceea ce se întâmplase la Mondialul din Mexic 1970.

Însă deși au făcut furori în calificări, unde au învins campioana mondială Italia, jucătorii antrenați atunci de celebrul Mircea Lucescu, care avea doar 39 de ani, s-au clasat pe ultimul loc în grupa de la Euro 1984.

Atunci a fost primul European la care au participat opt echipe, în loc de patru. Erau două grupe de câte patru formații, iar România a nimerit într-o grupă de foc, cu Spania, campioana europeană Germania de Vest și Portugalia.

Scheletul naționalei de la acea vreme era format din jucători de la Universitatea Craiova și de la campioana Dinamo, echipe care dominau atunci fotbalul din România, dar și fotbaliști talentați de la Corvinul Hunedoara. De remarcat că în tot lotul era un singur stelist, portarul Vasile Iordache.

Lotul României la Euro 1984:

Portari: S. Lung, D. Moraru, V. Iordache.

Fundași: M. Rednic, Ştefănescu, Ungureanu, G. Iorgulescu, I. Andone, Negrilă, Zare.

Mijlocași: Bölöni, M. Klein, M. Dragnea, Hagi, Ţicleanu, M. Irimescu.

Atacanți: Cămătaru, Coraş, Gabor, Augustin.

Cu toate că aveam nume uriașe în lot, nu am putut să obținem mai mult de un punct în grupa de la Euro 1984. În meciul de debut, România a făcut un 1-1 cu Spania, care avea jucători precum Goicoechea, Santillana sau Camacho. A urmat eșecul cu nemții (1-2) și cel cu portughezii (0-1). La acel european a debutat Hagi, la doar 19 ani și 4 luni, după ce fusese convocat pentru prima oară în urmă cu un an.

A existat și un mare absent din lotul nostru, Ilie Balaci, care avusese un sezon măcinat de o accidentare pe care a suferit-o tocmai în februarie 1984, când a fost spulberat de Grigore Arezanov, într-un meci al Craiovei cu Baia Mare.

Europeanul din 1984 a fost turneul lui Platini. Francezul deține și astăzi recordul de goluri marcate la Euro. El a reușit să înscrie de 9 ori în 5 partide și a adus Franței titlul de campioană europeană. A fost totodată primul trofeu internațional al Franței.

România a ratat calificarea la Euro 1988 și Euro 1992

La Euro 1988, desfășurat în Germania de Vest, România nu s-a calificat doar pentru că avea golaveraj mai slab decât Spania.

Calificare ratată și la Euro 1992, în mod dramatic. În ultimul meci din preliminarii, "Tricolorii" aveau nevoie de o victorie la două goluri cu Bulgaria, la Sofia. Au marcat prin Sabău, însă reușita sa a fost anulată pentru offside. Peste un minut, Hagi a ratat un penalty, dar Adrian Popescu a deschis scorul în minutul 31. Sirakov a marcat însă pentru bulgari, iar România nu a mai reușit să revină.

Euro 1996. ”Tricolorii” n-au trecut de grupe

La Euro 1996, România s-a calificat dintr-o grupă preliminară cu Franţa, Polonia, Israel, Slovacia şi Azerbaidjan. Însă la turneul final, găzduit de Anglia, trupa antrenată de Anghel Iordănescu a părăsit competiția din faza grupelor, fără niciun punct.

A fost un adevărat eșec, dacă avem în vedere faptul că Tricolorii aveau atunci Generația de Aur, care tocmai făcuse furori la Mondialul din SUA 1994 și jucase în sferturi.

După Mondialul din SUA, mai mulți jucători români au ajuns la echipe mari din străinătate. De exemplu, Hagi și Popescu jucau la Barcelona, Dan Petrescu era la Chelsea, Belodedici îmbrăca tricoul lui Villarreal, iar Lupescu și Dorinel Munteanu erau în Germania, la Leverkusen și Koln, în timp ce Sabău evolua la Brescia.

În grupele Euro 1996, România a dat din nou peste Franța, care s-a impus și de această dată (1-0), prin golul lui Dugarry, marcat pe fondul unei greșeli a portarului Stelea.

România a pierdut apoi cu Bulgaria, prin golul marelui Stoichkov (0-1) după ce arbitrul Peter Mikkelsen nu a validat un gol al lui Dorinel Munteanu. Astfel, România era deja eliminată chiar înaintea ultimului meci din grupă, cel cu Spania, pierdut cu 1-2.

  • Acel European a fost, totodată, finalul lui Florin Răducioiu la echipa națională, la doar 26 de ani.

La Euro 1996 a fost primul European unde au început să se acorde trei puncte la victorie, în loc de două, iar numărul de echipe s-a dublat, de la 8 la 16.

Lot România Euro 1996:

Portari: Bogdan Stelea (Steaua), Florin Prunea (Dinamo), Florin Tene (Rapid)

Fundași: Gheorghe Popescu (Barcelona), Dan Petrescu (Chelsea), Daniel Prodan (Steaua), Miodrag Belodedici (Villarreal), Anton Doboș (Steaua), Gheorghe Mihali (Guingamp), Iulian Filipescu (Steaua)

Mijlocași: Ionuț Lupescu (Bayer Leverkusen), Ioan Ovidiu Sabău (Brescia), Constantin Gâlcă (Steaua), Ovidiu Stângă (Salamanca), Gheorghe Hagi (Barcelona), Dorinel Munteanu (FC Koln), Tibor Selymes (Cercle Brugge)

Atacanți: Marius Lăcătuș (Steaua), Florin Răducioiu (Espanyol), Adrian Ilie (Steaua), Viorel Moldovan (Neuchatel Xamax), Ion Vlădoiu (Steaua)

Euro 2000, cea mai bună performanță a României

Euro 2000 a reprezentat cea mai bună performanță a României la un Campionat European, când Tricolorii au ajuns în sferturi, dintr-o grupă foarte grea. România se calificase la turneul din Belgia și Olanda fără să fi cunoscut eșecul în preliminarii.

  • Tot la Euro 2000, Gigă Hagi a participat la ultimul său turneu.

La acea vreme, cei care mai rămăseseră din Generația de Aur au făcut un mix cu tineri precum Chivu, Mutu, Lincar sau Florentin Petre.

Un moment memorabil la Euro 2000 rămâne meciul România - Anglia, încheiat 3-2 și care a consemnat calificarea "Tricolorilor" în sferturi. Au marcat Chivu, Dorinel Munteanu și Ganea.

La acel meci, Hagi era suspendat, iar Gică Popescu, accidentat, iar în fața Tricolorilor se aflau nume precum Michael Owen, Alan Shearer, Sol Campbel, David Beckham sau frații Neville. Pentru noi, Chivu a marcat cu un lob incredibil, Dorinel Munteanu a trimis o ghiulea imparabilă, iar Ionel Ganea a închis tabela din penalty, în minutul 89. România a ajuns astfel în sferturi.

Românii, antrenați de Emeric Ienei, au fost atunci eliminați de Italia, cu 2-0, într-un meci care a consemnat un cartonaș roșu primit de Hagi în minutul 59, ceea ce a cântărit greu în ecuația finală.

La Euro 1996, românii fuseseră egalii nemților, 1-1, însă cei care ne-au eliminat au fost italienii, care aveau jucători precum Maldini, Nesta, Totti, Cannavaro sau Inzaghi. În meciul cu Italia, Hagi a avut posibilitatea unui gol superb, dar a nimerit bara.

Euro 2008 și Euro 2016, ultimele Europene la care a participat România

România nu s-a calificat la Euro 2004, însă a făcut-o la Euro 2008. A fost apogeul generației lui Mutu, Chivu, Rădoi, Goian sau Bănel Nicoliță, când toți componenții Generației de Aur erau deja retrași.

Sub bagheta lui Victor Pițurcă, Tricolorii au fost loviți de ghinion la tragerea la sorți, iar în grupe au dat peste Italia (campioana mondială din 2006), Franța (vicecampioana mondială) și Olanda.

În acea grupă a morții, România a debutat cu un 0-0 plictisitor împotriva francezilor, însă a surprins în cel de-al doilea meci, cel cu Italia. Mutu a deschis scorul și l-a învins pe marele Buffon cu un șut sub transversală, însă bucuria a fost de scurtă durată, pentru că Panucci a egalat după un minut.

A venit apoi momentul acelui penalty, numai că Mutu nu l-a mai putut bate pe fostul său coleg de la Juventus. Astfel, s-a terminat 1-1, iar pentru a se califica în sferturi, Tricolorii aveau nevoie, în ultimul meci din grupă, să bată Olanda, care era deja calificată. Olandezii, "vechi cunoștințe" de-ale noastre, nu s-au omorât cu firea, însă nici România nu părea să facă față valorii mult superioare a batavilor, care s-au impus cu 2-0.

Lotul României la EURO 2008

Portari: Bogdan Lobonţ (Dinamo), Marius Popa (Poli Timişoara), Eduard Stăncioiu (CFR Cluj)

Fundaşi: Cosmin Contra (Getafe), Gabriel Tamaş (AJ Auxerre), Ştefan Radu (Lazio Roma), Răzvan Raţ (Şahtior Donetk), Cristian Săpunaru (Rapid), Dorin Goian (Steaua), Sorin Ghionea (Steaua), Cosmin Moţi (Dinamo), Cristian Chivu (Inter Milano)

Mijlocaşi: Florentin Petre (ŢSKA Sofia), Paul Codrea (AC Siena), Răzvan Cociş (Lokomotiv Moscova), Mirel Rădoi (Steaua), Bănel Nicoliţă (Steaua), Adrian Cristea (Dinamo)

Atacanţi: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Daniel Niculae (AJ Auxerre), Marius Niculae (Inverness, Nicolae Dică (Steaua).

După ratarea calificării la Euro 2012, în urma unui 2-2 cu Belarus, a urmat Euro 2016, unde România a ajuns în cele din urmă, de pe locul 2 al unei grupe pe care mulți o considerau accesibilă, cu Ungaria, Grecia, Irlanda de Nord și Feroe.

Tricolorii au debutat tot cu Franța, în grupe, și au pierdut cu 1-2. A urmat un 1-1 cu Elveția, într-un meci în care Săpunaru a nimerit bara. Astfel, în ultimul joc din grupe, România avea nevoie de victorie cu Albania, un adversar considerat facil, mai ales că noi nu mai pierduserăm în fața albanezilor în ultimele 13 partide, disputate în 68 de ani. Însă Sadiku a marcat singurul gol al meciului și Tricolorii au ratat calificarea.

Anghel Iordănescu a bifat atunci ultimul său mandat ca selecționer.

Lotul României la Euro 2016

Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra)

Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (SSC Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moți (Ludogorets Razgrad), Răzvan Raț (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucuresti)

Mijlocași: Mihai Pintilii, Adrian Popa, Alexandru Chipciu, Nicolae Stanciu (FCSB), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Andrei Prepeliță (Ludogorets Razgrad), Gabriel Torje (Osmanlispor), Lucian Sânmărtean (Al Ittihad)

Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets Razgrad), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu)

Euro 2016 a fost organizat în Franța, iar numărul de echipe participante a crescut de la 16 la 24. Portugalia a obținut atunci primul trofeu din istoria țării, într-o finală memorabilă cu Franța.

A fost ultimul turneu la care s-a calificat România înainte de Euro 2024, acolo unde se află în grupă cu Ucraina, Belgia și Slovacia.

Programul României la Euro 2024

  • 17 iunie, ora 16:00: România - Ucraina (pe Alianz Arena, din Munchen)
  • 22 iunie, ora 22:00: România - Belgia (pe Rhein Energie Stadion, din Koln)
  • 26 iunie, ora 19:00: România - Slovacia (pe Waldastadion, din Frankfurt)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE