Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olanda, adversara României în optimile EURO 2024. Totul despre echipa cu un lot de nouă ori mai valoros

România s-a calificat în optimiile EURO 2024, după 1-1 împotriva Slovaciei, în ultimul meci din grupa E, după ce învinsese Ucraina și pierduse cu Belgia. Toate cele patru echipe au terminat grupa cu același număr de puncte, câte patru, însă Tricolorii au încheiat-o ca lideri, datorită golaverajului.

Din postura de câștigătoare a grupei E, România va juca în optimile EURO 2024 cu Olanda, ocupanta locului 3 din grupa D.

  • Meciul România - Olanda, din optimile Euro 2024, se va disputa pe 2 iulie, de la ora 19:00, la Munchen.
  • Învingătoarea meciului România - Olanda va întâlni, în sferturi, câștigătoarea dintre Austria și Turcia.

Programul optimilor de finală EURO 2024:

29 iunie, ora 19:00 Elveția - Italia

29 iunie, ora 22:00 Germania - Danemarca

30 iunie, ora 19:00 Anglia - Slovacia

30 iunie, ora 22:00 Spania - Georgia

1 iunie, ora 19:00 Franța - Belgia

1 iunie, ora 22:00 Portugalia - Slovenia

2 iunie, ora 19:00 România - Olanda

2 iunie, ora 22:00 Austria - Turcia

Cine este Olanda, adversara României din optimile Euro 2024

Batavii reprezintă însă un adversar de un cu totul alt calibru, cu un fotbal combinativ și spectaculos. Recunoscuți pentru unele dintre cele mai bune școli de fotbal din Europa, alături de francezi și germani, olandezii formează acum o națională mixtă, cu câțiva jucători aflați pe final de carieră și cu mulți tineri talentați din noul val. De altfel, calitatea individuală este caracteristica cea mai importantă a jucătorilor pregătiți de Ronald Koeman.

Ca valoare totală a lotului, naționala "Portocalei mecanice" se clasează pe locul 6 între echipele participante la EURO 2024, cu jucători care totalizează 815 milioane de euro, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt.

În comparație, România este ultima, din acest punct de vedere, cu o cotă totală de 92,13 milioane de euro. Asta înseamnă că olandezii costă de 8,8 ori mai mult.

Din lotul lui Edward Iordănescu, cel mai valoros jucător este fundașul Radu Drăgușin, cotat la 25 de milioane de euro, adică exact suma pe care a plătit-o Tottenham în ianuarie, pentru transferul său de la Genoa.

Xavi Simons este cel mai scump jucător din lotul Olandei. La doar 21 de ani, mijlocașul ofensiv de la Leipzig este cotat la 80 de milioane de euro. El este urmat de mijlocașul Barcelonei, Frenkie de Jong, cu o cotă de 70 de milioane de euro, jucătorul cu cel mai mare salariu din tot campionatul Spaniei, 37,5 milioane de euro pe an, brut, conform Capology (taxele în Spania, pentru salariile foarte mari din fotbal, sunt de 40%).

  • Olanda e pe locul 7 mondial, iar România e pe 47.

Olanda, campioană europeană în 1988

La nivel de echipă națională, Olanda are în palmares un singur trofeu, titlul european din 1988. La acea vreme, sub comanda marelui Rinus Michels, olandezii aveau acea tripletă de foc: Van Basten, Rijkaard și Gullit, dar și alți jucători extrem de valoroși, precum actualul selecționer Ronald Koeman, Vanenburg sau Wouters.

Atacantul Marco van Basten a intrat atunci în istorie cu acel gol marcat dintr-un voleu incredibil, în finala cu URSS, jucată pe Olimpiastadion, din Munchen și câștigată de batavi cu 2-0. Al doilea gol a fost marcat de Gullit.

România și Olanda au jucat de 14 ori și palmaresul este covârșitor în favoarea batavilor, care au 10 victorii, în timp ce Tricolorii au doar una, iar trei partide s-au terminat la egalitate. Ultima întâlnire a fost la amicalul din noiembrie 2017, încheiat 3-0 pentru olandezi.

Singura dată când România a învins-o pe Olanda a fost în octombrie 2007, acel 1-0, de la Constanța, prin golul lui Goian, în preliminariile Euro 2008. Meciul s-a disputat pe o ploaie sâcâitoare, care a făcut terenul foarte dificil, iar golul lui Goian a fost marcat dintr-o poziție suspectă de ofsaid, așa cum a recunoscut fostul fundaș la acea vreme. Iar acea partidă a fost arbitrată de grecul Kyros Vassaras, actualul șef al Comisiei Centrale de Arbitri de la Federația Română de Fotbal.

Cel mai dur eșec al României cu olandezii a fost chiar în primul meci direct, un 0-6 disputat în mai 1924, la Jocurile Olimpice, care însă nu apare în toate statisticile.

  • În meciurile directe, Olanda a marcat 29 de goluri, iar România a înscris doar de trei ori.

Actuala echipă a Olandei folosește un sistem de joc 3-4-1-2, sau un 4-3-3 uneori, bazat pe fundași cu un fizic bun și cu jucători ofensivi de bandă, care sunt rapizi și tehnici, precum Frimpong sau Gakpo.

Media de vârstă a naționalei Olandei este de 26,3 ani. Cei care "rup echilibrul" sunt veterani precum fundașii Stefan de Vrij (32 de ani), Virgil van Dijk (32 de ani) sau Daley Blind (34 de ani). Mezinul lotului este mijlocașul Xavi Simons (21 de ani), de la Leipzig, care este printre cei mai curtați olandezi ai momentului.

Echipa pusă în teren de Ronald Koeman preferă jocul de posesie, tradițional pentru batavi. În schimb, România a început acest European cu un joc foarte bun de contraatac, care s-a văzut cel mai bine la primul meci, acel 3-0 cu Ucraina.

Tricolorii vor trebui să fie atenți și la jocul atacantului Weghorst, înalt de 1,97 și care este un adevărat pivot în careurile adverse. Așadar, misiunea lui Drăgușin și Burcă va fi una dificilă. Dacă va fi preferat Memphis Depay în atac, problema va fi cel puțin la fel de dificilă pentru apărători. Chiar dacă nu este foarte înalt, atacantul lui Atletico Madrid este tehnic și rapid și se descurcă bine în jocul combinativ.

Ofensiva olandezilor este ajutată mult și de tehnicul Gakpo, dar și de rapidul Frimpong. De altfel, Gakpo a marcat cinci dintre ultimele opt goluri ale Olandei la turneele finale. Iar Frimpong s-a remarcat, la această ediție a Euro, prin cea mai mare viteză atinsă, 35,8 km/h. Valentin Mihăilă a alergat și el cu 35,2 km/h.

La acest European, Olanda a început cu un 2-1 cu Polonia, urmat de remiza albă cu Franța și de înfrângerea surprinzătoare cu Austria, cu 2-3. În calificări, Olanda a obținut șase victorii și două înfrângeri. La Europeanul trecut, olandezii au fost eliminați de Cehia în optimi.

  • La meciul cu Olanda, Edward Iordănescu nu îl va putea folosi pe fundașul stânga Nicușor Bancu, suspendat pentru cumul de cartonașe. În locul său va fi Sorescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE