După acel 3-0 fantastic cu Ucraina, din prima etapă a grupelor Euro 2024, România s-a înclinat cu 0-2 în fața Belgiei, o echipă mult superioară, aflată pe locul 3 mondial. Dar chiar și așa, după două etape, România rămâne liderul grupei E, deși toate echipele au câte trei puncte.
Reacția selecționerului Edi Iordănescu, după meciul România - Belgia 0-2
Naționala are capacitatea de a trece de faza grupelor și de a se califica în optimile campionatului. Este declarația antrenorului Edi Iordănescu, după înfrângerea din partida cu Belgia. Tehnicianul s-a declarat mulțumit de jocul echipei.
”V-am spus să nu ne lăsăm păcăliți de primul joc, pentru că Belgia nu e întâmplător locul trei mondial și nu este întâmplător considerată una dintre candidatele la trofeu. Ne-am așteptat la un joc foarte greu, dar eu încep cu mulțumiri și mulțumirile merg către băieții mei, către echipă. Le mulțumesc pentru că tot ce au avut mai bun au dat, le mulțumesc pentru că atât cât am putut nu am cedat, ne-am luptat chiar dacă în multe momente s-a văzut o diferență. Repriza a doua a fost mai aproape de ce ne-am dorit și dacă eram un pic mai inspirați în momentele noastre, probabil că puteam, și cu puțină șansă, să plecăm cu un punct, pentru că am avut situații la 1-0 în care puteam să egalăm. Mergem mai departe și mergem cu încredere.
Prin comparație cu primul meci am văzut mult mai multă spectaculozitate. Am văzut alt angajament, alt ritm, alte dueluri, dar asta nu a fost neapărat în favoarea noastră. În final am pierdut, dar dacă puteam să gestionăm mult mai atent situația... Referitor la limitele noastre, noi încercăm mereu să le depășim și așa vom face și în ultimul joc. Am încredere totală în grup și sunt sigur că grupul are toată capacitatea, împreună cu noi toți care suntem ca să facem un joc bun în ultimul meci și să scriem istorie pentru România. Suntem în grafic, chiar dacă suntem triști”, a declarat Edi Iordănescu, la final de meci.
România - Belgia 0-2, la Euro 2024
Pe stadionul din Koln, cu peste 20.000 de fani români în tribune, trupa lui Edi Iordănescu a primit gol de la Tielemans, după nici 75 de secunde de la fluierul de start. România a dat replica peste trei minute, prin Drăgușin, dar lovitura sa de cap a fost respinsă spectaculos de Casteels, de sub transversală.
După ce Bancu a intervenit salvator în fața lui Lukaku, a intrat în scenă Niță. Portarul lui Gaziantep a parat senzațional șutul lui Lukebakio, apoi a scos din vinclu execuția lui Doku. Pe finalul primei reprize, Dennis Man a irosit o șansă mare, însă și Casteels a avut o paradă excelentă. Același Man a început în forță partea secundă, dar nu l-a putut bate pe goalkeeperul batav.
Mihăilă nu a nimerit ținta, iar la cealaltă poartă, nici De Bruyne nu și-a cadrat șutul. Niță a avut o nouă intervenție salvatoare în fața lui De Bruyne, în minutul 55, pentru ca apoi mijlocașul lui City să paseze ideal la Lukaku, numai că atacantul belgian nu a reușit să-l bată nici de această dată pe Niță.
Rațiu a avut o oportunitate foarte mare în minutul 59, dar veteranul Vertonghen i-a suflat balonul în ultima clipă. "Ghinionistul Europeanului", Romelu Lukaku, a marcat apoi în minutul 63, dar după consultarea VAR-ului, golul i-a fost anulat, la fel ca și cele două goluri pe care le-a marcat în meciul cu Slovacia.
Până la final, Lukaku a mai avut o ocazie mare, dar s-a opus același Niță, iar Dennis Man a exasperat fanii din tribune după ce a irosit o ocazie din postură 'singur cu portarul'. În minutul 80, belgienii au făcut 2-0 prin De Bruyne, considerat unul dintre cei mai buni mijlocași centrali ai lumii. Alibec a trimis o scăriță pe lâgă bară, iar Lukaku a semnat ultima ocazie a meciului și România - Belgia s-a terminat 0-2.
În urma acestui rezultat, toate cele trei echipe din grupa E au câte trei puncte, dar România e lider datorită golaverajului. Totul se decide în ultima rundă, pe 26 iunie, de la ora 19:00, când România întâlnește Slovacia, iar Belgia va evolua împotriva Ucrainei.
Clasament grupa E
1. România - 3p (golaveraj +1)
2. Belgia - 3p (golaveraj +1)
3. Slovacia - 3p (golaveraj 0)
4. Ucraina - 3p (golaveraj -2)
LIVE TEXT România - Belgia 0-2
Au marcat: Tielemans 2', De Bruyne 80'.
Statistici final meci:
-posesie: România 45% / Belgia 55%
-șuturi pe poartă: România 4 / Belgia 9
-total pase: România 369 România (306 reușite) - 448 Belgia (390 reușite)
-distanța alergată: România 111,2 km / Belgia 114,9 km
Min. 90+5: România - Belgia se termină 0-2.
Min. 89: Ocazie Belgia. Lukaku ia o acțiune pe cont propriu, se descotorosește ușor de Burcă și șutează la colțul scurt, dar Niță demonstrează încă o dată că este omul meciului.
Min. 85: Ocazie România. Alibec trece pe lângă Faes, încearcă o scăriță, dar ningea ocolește poarta.
Min. 80: Gol Belgia. O minge prelungită ajunge la De Bruyne, care șutează de lângă Drăgușin și mărește avantajul belgienilor.
Min. 75: Fanii români de pe stadion cântă imnul "Deșteaptă-te, române!"
Min. 68: Ocazie uriașă România. Man scapă de Faes, rămâne singur cu portarul, dar șutează exact pe direcția lui și nu-l poate învinge, din câțiva metri.
Min. 66: Ocazie Belgia. Același Lukaku pivotează și șutează din careu, dar Niță este pur și simplu imbatabil.
Min. 63: Gol anulat Belgia. Lukaku pleacă la limita offside-ului, înscrie, dar după consultarea VAR-ului, golul îi este anulat pentru un offside mic. Este al treilea gol anulat al lui Lukaku, după cele două din jocul cu Slovacia.
Min. 59: Ocazie România. Marin pasează la Rațiu, pe linia de 16 metri, dar Vertonghen îi suflă balonul în ultima clipă.
Min. 59: Ocazie Belgia. De Bruyne pasează la Lukaku, care șutează de lângă Drăgușin, dar Niță reușește să prindă.
Min. 55: Ocazie Belgia. Același De Bruyne șutează din afara careului, din poziție centrală, însă Niță este din nou la post și reține în doi timpi.
Min. 52: Ocazie Belgia. De Bruyne șutează plasat, la colțul lung, dar mingea ocolește poarta.
Min. 48: Ocazie România. Mihăilă profită de viteza sa, pătrunde pe zonă centrală și scapă spre poartă, presat din spate de Onana, șutează, dar peste poartă.
Min. 46: Ocazie România. Man pătrunde pe dreapta, șutează din afara careului, dar portarul reține.
Min. 46: Începe repriza secundă.
Statistici prima repriză:
-posesie: România 32% / Belgia 68%
-șuturi pe poartă: România 2 / Belgia 4
-total pase: România 140 România (112 reușite) / 304 Belgia (270 reușite)
-distanța alergată: România 50,31 km / Belgia 48,31 km
Min. 45+1: La pauză, România - Belgia 0-1.
Min. 39: Fază de joc România. Drăguș este lansat din dreapta, pe poziție viitoare, dar portarul Casteels iese în ultima clipă și reține din picioarele atacantului român.
Min. 37: Ocazie România. Dennis Man ia o acțiune pe cont propriu, pe partea dreaptă, driblează și șutează pe colțul scurt, dar Casteels apără.
Min. 31: Ocazie Belgia. Doku pătrunde pe stânga în careu, șutează la vinclu, pe colțul scurt, dar Niță are o nouă intervenție superbă.
Min. 18: Ocazie Belgia. Lukebakio șutează din afara careului, plasat, la colțul lung, dar Niță are o paradă de excepție.
Min. 13: Ocazie Belgia. Lukaku primește din nou o pasă în careu, cu spatele la poartă, Burcă nu-l poate opri, pivotează și șutează, dar Bancu intervine salvator în ultima clipă, iar șutul atacantului belgian trece la o palmă de bară.
Min. 5: Ocazie mare România. După o centrare în careu a lui Marius Marin, Dragușin reia cu capul, dar portarul scoate de sub transversală.
Min. 2: Gol Belgia. Lukaku, aflat cu spatele la poartă, îi așează mingea lui Tielemans, care șutează plasat, de la marginea careului, și înscrie, în ciuda intrării prin alunecare a lui Stanciu.
Min. 1: Arbitrul fluieră startul meciului.
România - Belgia, echipele de start
România: 1 Niță - 2 Rațiu, 3 Drăgușin, 15 Burcă, 11 Bancu - 6 M. Marin - 20 Man, 18 R. Marin, 21 Stanciu (căpitan), 13 Mihăilă - 19 Drăguș
Selecționer: Edward Iordănescu
Rezerve: 12 Moldovan, 16 Târnovanu, 4 Rus, 5 Nedelcearu, 7 Alibec, 8 Cicâldău, 9 Pușcaș, 10 I. Hagi, 14 Olaru, 17 Coman, 22 Mogoș. 23 Sorescu, 24 Racovițan, 25 Bîrligea, 26 Șut
Belgia: 1 Casteels - 21 Castagne, 4 Faes, 5 Vertonghen - 22 Doku, 8 Tielemans, 24 Onana, 3 Theate, 7 De Bruyne (căpitan), 10 Lukaku, 14 Lukebakio
Selecționer: Domenico Tedesco
Rezerve: 12 Kaminski, 13 Sels, 2 Debast, 9 Trossard, 11 Carrasco, 16 Vranckx, 17 De Ketelaere, 18 Mangala, 19 Bakayoko, 20 Openda, 23 Vermeeren, 25 De Cuyper
- Jurnaliștii Euronews România, Andrei Nourescu și Eduard Popescu, transmit din Germania, din cantonamentul echipei naționale a României și de la meciurilor ”Tricolorilor”. Transmisiunile se fac cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției Euronews România la Euro 2024.
- Vezi programul complet de la EURO 2024 și cine transmite în România EURO 2024.
Calculele în grupa României s-au complicat după victoria Ucrainei în fața Slovaciei, de vineri, scor 2-1. În acest moment, trei echipe au câte trei puncte în grupă, cu România lider, grație golaverajului mai bun, după victoria cu 3-0 din prima etapă contra Ucrainei. Din acest motiv, pentru a fi sigură de calificarea în ”optimi”, fără a sta ”la mâna” rezultatelor din celelalte grupe, este important ca România să nu facă niciun pas greșit în fața Belgiei, în meciul de sâmbătă.
Echipa României a ajuns la stadion
Jucătorii și staff-ul echipei naționale a României au ajuns la stadionul din Köln, acolo unde, de la ora 22:00, ”Tricolorii” vor confrunta Belgia.
Piața Domului din Köln, plină de suporteri români
Mii de suporteri români s-au strâns în piața din Köln pentru a susține Naționala României. Pentru mulți dintre ei nu a contat distanța de la care au venit să le fie alături tricolorilor. Cu toții sunt bucuroși de reușita României cu Ucraina și se așteptă la un rezultat la fel de bun cu Belgia.
Georgia - Cehia 1-1, rezultat care poate ajuta România
Georgia și Cehia au remizat, scor 1-1, în meciul disputat sâmbătă în grupa F. Rezultatul este foarte important și unul care poate ajuta echipa României, în eventualitatea în care ”Tricolorii” vor termina grupa pe locul 3. Asta pentru că în ”optimi” se vor califica și cele mai bune patru echipe care termină grupa pe locul 3.
Köln, ”colorat” în galben datorită fanilor români
Mii de fani români sunt la Köln pentru a susține echipa națională la meciul contra Belgiei. La ora locală 18, suporterii se vor strânge la Josef Lammerting-Allee pentru a pleca împreună spre stadion.
Tricolorii, încrezători că pot reuși un rezultat bun cu Belgia
Naționala de fotbal s-a antrenat vineri pe arena din Koln pe care se va juca meciul Belgia România de sâmbătă seara. Selecționerul Edi Iordănescu a făcut ultima repetiție înaintea partidei la finalul căreia România ar putea obține calificarea și a testat primul 11 pe care îl va folosi sâmbătă, departe de ochii presei și ai publicului.
”Tricolorii” sunt optimiști că pot reușit un rezultat bun și cu Belgia.
Edward Iordănescu (selecționerul României): ”Mă bucur de un grup bun, care mă ajută și îmi face munca mai ușoară pentru că deja după doi ani și jumătate avem calea noastră și sunt foarte bine consolidate. Am început foarte bine acest turneu, ne dorim să continuăm, iar încrederea mea în acest lucru este totală.”
Radu Drăgușin (fundaș): ”Atât eu cât și colegii mei, cum am spus, avem un moral foarte bun. Da, victoria cu Ucraina a fost un moment special pentru noi toți, am simțit o emoție de nedescris nemaiîntâlnită până acum, iar cum am spus, aducem și în teren mâine seară și la finalul acestei partide să ne bucurăm. O să încerc, alături de colegii mei, să-i oprim pe belgieni, pentru că ăsta este rolul nostru de fundași, și să facem un joc bun și să obținem un rezultat pozitiv.”
România - Belgia, echipele probabile
România: Niță - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu - Marius Marin - Dennis Man, Răzvan Marin, Stanciu, Coman - Drăguș.
Selecționer: Edward Iordănescu.
Belgia: Casteels - Castagne, Faes, Debast, Carrasco - Mangala, Onana - Trossard, De Bruyne, Doku - Lukaku
Selecționer: Domenico Tedesco
Meciul România - Belgia va fi arbitrat de polonezul Szymon Marciniak (43 ani). El va fi ajutat de asistenții Tomasz Listkiewicz și Adam Kupsik, iar arbitru de rezervă este lituanianul Donatas Rumsas. În camera VAR vor fi polonezii Bartosz Frankowski și Tomasz Kwiatkowski și slovenul Nejc Kajtazovic.
Centralul Szymon Marciniak, arbitru FIFA din 2011, este cunoscut pentru mai multe episoade care au rămas în memorie. El a condus finala Cupei Mondiale 2022, dintre Argentina și Franța.
Pe 8 mai, el a arbitrat semifinala Real Madrid - Bayern Munchen, din Champions League și a stârnit controverse când a anulat un gol marcat de Bayern în minutul 90+13, pe motiv de offside, iar madrilenii au mers în finala pe care au și câștigat-o. Unii specialiști în arbitraj spun că Marciniak a anulat eronat golul.
"Matthijs de Ligt se afla, într-adevăr, în offside, dar nu a participat la joc", după cum a spus Pavel Fernandez, un specialist în arbitraj consultat de publicația Marca.
Marciniak a mai arbitrat finala UEFA Champions League 2022-2023, Manchester City - Inter Milano, scor 1-0, sau și finala Campionatului Mondial al Cluburilor, Manchester City-Fluminense, scor 4-0.
În preliminariile pentru Euro 2024, Marciniak a arbitrat barajul dintre Georgia și Grecia, câștigat georgieni la loviturile de departajare.
România - Belgia, LIVE TEXT, sâmbătă, 22 iunie, ora 22:00
Dacă Ucraina este pe locul 22 în lume, Belgia este un adversar de un cu totul alt calibru, aflată pe locul 3 mondial, cu jucători extrem de valoroși. De altfel, România are cel mai ieftin lot de la Euro, în timp ce a Belgia e pe locul 8 din acest punct de vedere.
- Totodată, Belgia este văzută drept a șasea favorită la câștigarea Campionatului European.
Pe stadionul RheinEnergie, din Koln, Tricolorii vor trebui să demonstreze că succesul cu Ucraina nu a fost o întâmplare, iar meciul cu Belgia ar putea fi sinonim cu o calificare în optimi.
Dacă România vine după un 3-0 cu Ucraina, Belgia a pierdut surprinzător cu Slovacia, 0-1, după ce Lukaku a avut două goluri anulate.
- Momentan, România e lider în grupa E, cu trei puncte, la egalitate cu Slovacia, dar cu un golaveraj superior slovacilor.
A doua zi după jocul cu Ucraina, selecționerul Edward Iordănescu a făcut antrenament cu doar 14 jucători din cei 26. Titularii din partida cu Ucraina, plus Valentin Mihăilă au făcut program de de recuperare.
De cealaltă parte, selecționerul Belgiei, Domenico Tedesco, a făcut antrenament cu doi portari şi zece jucători de câmp.
România și Belgia s-au întâlnit de 12 ori până acum, iar palmaresul este echilibrat, cu câte cinci victorii de fiecare parte. Dintre aceste întâlniri, doar două au fost oficiale:
- România - Belgia 1-0 (13 octombrie 1993, în preliminariile Cupei Mondiale 1994)
- Belgia România 1-0 (14 octombrie 1992, în preliminariile Cupei Mondiale 1994)
Ultimul meci a avut loc însă cu mult timp în urmă, în 2012, când a fost 2-1 pentru România, într-un joc amical.
România a avut cea mai bună performanță la Euro în 2000
România a ajuns la un Campionat European după opt ani. În total, selecționata a adunat cinci participări la Europene, iar ultima a fost la EURO 2016, din Franța, când România a terminat grupa pe ultima poziție, după ce a pierdut cu Franța (scor 1-2), Albania (scor 0-1) și a remizat cu Elveția (scor 1-1).
Cel mai bun rezultat al României la un Campionat European de Fotbal a fost în anul 2000, când a ajuns în sferturile de finală, unde a pierdut cu Italia, scor 0-2.
Belgia, aflată la a opta participare la Europene, a fost finalistă în 1980.
După Belgia, România va juca ultimul meci din grupe cu Slovacia, pe 26 iunie, de la ora 22:00.
Lotul României la EURO 2024
Portari: Horațiu Moldovan (Atlético de Madrid), Florin Niță (Gaziantep), Ștefan Târnovanu (FCSB)
Fundași: Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Radu Drăguşin (Tottenham), Vasile Mogoş (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Bogdan Racovițan (Rakow), Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Adrian Rus (Pafos)
Mijlocași: Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Ianis Hagi (Alavés), Marius Marin (Pisa), Răzvan Marin (Empoli), Darius Olaru (FCSB), Deian Sorescu (Gaziantep), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Şut (FCSB)
Atacanți: Denis Alibec (Muaither), Daniel Bîrligea (CFR Cluj), Florinel Coman (FCSB), Denis Drăguş (Gaziantep), Dennis Man (Parma), Valentin Mihăilă (Parma), George Puşcaş (Bari)
Lotul Belgiei la EURO 2024
Portari: Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton), Matz Sels (Nottingham Forest)
Fundași: Timothy Castagne (Fulham), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht)
Mijlocași: Kevin De Bruyne (Manchester City), Maxim De Cuyper (Club Brugge), Orel Mangala (Lyon), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Leandro Trossard (Arsenal), Arthur Vermeeren (Atlético de Madrid), Aster Vranckx (Wolfsburg), Axel Witsel (Atlético de Madrid)
Atacanți: Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), Yannick Carrasco (Al-Shabab), Charles De Ketelaere (Atalanta), Jérémy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (Roma), Dodi Lukebakio (Sevilla), Loïs Openda (Leipzig)
Cum au ajuns România și Belgia la EURO 2024
Selecționata României, pregătită de Edward Iordănescu, s-a calificat la EURO 2024 după ce a câștigat grupa preliminară, fără să fi pierdut vreun meci.
Nici Belgia nu a pierdut în preliminarii, având o singură remiză și șapte victorii.
Rezultatele României în preliminariile EURO 2024:
Andorra - România 0-2
România - Belarus 2-1
Kosovo - România 0-0
Elveţia - România 2-2
România - Israel 1-1
România - Kosovo 2-0
Belarus - România 0-0
România - Andorra 4-0
Israel - România 1-2
România - Elveția 1-0
Rezultatele Belgiei în preliminariile EURO 2024:
Suedia - Belgia 0-3
Belgia - Austria 1-1
Estonia - Belgia 0-3
Azerbaijan - Belgia 0-1
Belgia - Estonia 5-0
Austria - Belgia 2-3
Belgia - Suedia 1-0
Belgia - Azerbaijan 5-0