Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Felix Zwayer, arbitrul meciului România - Olanda. Germanul are un trecut controversat

UEFA a stabilit că meciul România - Olanda, din optimile EURO 2024, va fi arbitrat de la centru de germanul Felix Zwayer.

Arbitrul german se află la a treia delegare de la EURO 2024, după Italia - Albania (2-1) și Turcia - Portugalia (0-3). De asemenea, Felix Zwayer a fost arbitru de rezervă la meciul România - Slovacia, din grupe, încheiat la egalitate, 1-1.

Suspendat șase luni pentru trucarea unui meci

În vârstă de 43 de ani, Zawyer este arbitru în prima ligă germană începând cu sezonul 2009-2010. În 2005, el a fost implicat într-un scandal legat de trucarea unui meci, în care a fost implicat și arbitrul Robert Hoyzer, care a fost acuzat că a primit mită pentru a manipula câteva meciuri pe care le-a oficiat.

Felix Zwayer a fost arbitru asistent într-unul din aceste meciuri, pentru care a acceptat suma de 300 de euro de la Hoyzer. În urma acestui scandal, el a fost suspendat timp de șase luni, notează The New York Times.

În decembrie 2021, Jude Bellingham, care atunci juca pentru Borussia Dortmund, l-a criticat pe Zwayer pentru modul în care a arbitrat meciul dintre Borussia și Bayern Munchen, încheiat cu victoria celor de la Bayern, scor 3-2. Arbitrul a fost criticat în special pentru penalty-ul care a adus victoria bavarezilor.

"Te poți uita la o mulțime de decizii în joc. Dai unui arbitru, care a mai aranjat meciuri înainte, cel mai mare meci din Germania - la ce te aștepți?", a spus atunci Jude Bellingham, în prezent jucătorul celor de la Real Madrid.

Pentru afirmațiile sale, fotbalistul englez a primit o amendă de 40.000 de euro, scrie CNN.

Ulterior acestui incident, Felix Zwayer a luat o pauză de la arbitraj, însă s-a întors în februarie 2022 și a continuat să arbitreze meciul din Bundesliga, dar a fost delegat și la meciuri din Champions League, Europa League, Conference League și de preliminariile EURO 2024.

Meciul România - Olanda, din optimile EURO 2024, se joacă pe 2 iulie, de la ora 19:00, pe stadionul din Munchen. Dacă vor trece de olandezi, ”Tricolorii” vor juca în sferturi contra Austriei sau Turciei.

Cine a arbitrat meciurile României din grupele EURO 2024

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE