România va avea din acest an un salariu minim adecvat. Asta înseamnă că țara noastră va pune în aplicare o directivă a Uniunii Europene care obligă Guvernul să acorde populației sărace un venit minim care să-i permită un trai decent.
Ministerul Muncii a confirmat pentru Euronews România că a început deja discuțiile pentru aplicarea acestui salariu. Pentru a răspunde cerinețlor europene, salariul minim actual ar trebui să mai crească, în acest an, cu cel puțin 400 de lei, până la nivelul brut de 3.700 de lei.
De 17 ani, românii sunt plătiți cu cel mai mic salariu minim brut pe economie, după bulgari, din toată Uniunea Europeană. Peste 1,5 milioane de români sunt remunerați cu acest venit. Potrivit datelor oficiale, acest venit nu acoperă nici 70 la sută din nevoile reale de consum ale unei familii cu doi copii în care ambii soți câștigă salariul minim.
Directiva europeană 2041 din 2022 va schimba, însă, situația. Practic, Uniunea Europeană obligă Guvernul să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent.
Ce formulă de calcul ar putea fi
Ministerul Muncii confirmă că lucrează deja la formula de calcul pe care o va folosi pentru creșterea acestui salariu.
”Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.
Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Potrivit directivei care trebuie aplicată de toate țările europene, fiecare stat își poate alege propriul sistem de calcul, care poate ține cont fie de coșul de cumpărături, fie de salariul mediu brut, plus alți indicatori macro econonomici, cum ar fi inflația sau creșterea economică. Deși salariul minim în România a tot crescut în ultimii ani și a ajuns la 3.300 de lei în prezent, tot nu este suficient pentru a asigura un trai decent, spun liderii europeni.
România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei
Un calcul simplu ne arată că România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei, cât ar reprezenta jumătate din salariul mediu brut înregistrat. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent, că salariul minim pe economie va mai crește de la 1 iulie cu încă 400 de lei.
Chiar și după această creștere, românii vor fi, în continuare, printre cei mai prost plătiți muncitori din Uniunea Europeană. Mărirea salariul minim este o veste bună pentru angajați și Guvern, care va încasa taxe și impozite mai mari. Patronatele se tem, însă, că majorarea ar putea crea probleme angajatorilor care nu-și vor putea permite aceste cheltuieli.
Dragoș Pîslaru, cel care a fost președintele Comsiei de negociere privind directiva, spune că țara noastră trebuie să decidă cât mai rapid care va fi formula de calcul a venitului minim adecvat.
”Dacă vom avea o procedură automată, practic dacă de la 1 ianuarie salariul minim va crește automat în baza unei formule sau va fi un proces semi automat în care indicatorii sunt o bază de discuție care ulterior să fie completată de un Consiliu Tripartit și o discuție cu privire la acest salariu.”, a spus acesta.
Patronatele și președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European spun că noul venit va creea predictibilitate pe piață.
România trebuie să implementeze această diectivă până în octombrie 2024.