România este țara cu unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. Pe fondul inflației, multe state, inclusiv țara noastră, au majorat venitul minim anul acesta. Analiștii și angajatorii atrag însă atenția că salariul minim, impus de stat, trebuie să țină cont de realitățile economice.
Mai mult de o treime din români, plătiți cu salariu minim
Din cei 5,6 milioane de angajați din România, 1,9 milioane sunt plătiți cu salariul minim potrivit Inspectiei Muncii. Asta însemană mai mult de o treime, unul dintre cel mai mare procent din Uniunea Europeană.
În acest context, PSD propune majorarea salariului minim de la 2.550 de lei brut la 3.000 de lei. O parte din această majorare, 200 de lei, ar urma să fie scutită de impozit și contribuții. Asta ar însemna o majorare a netului de la 1.524 de lei la 1.863 de lei.
Inițiativă justificată, spun sindicaliștii
Dumitru Costin, președinte BNS: „Salariul minim pe economie stabilit la sfârșitul anului trecut, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent, a fost deja erodat ca putere de cumpărare de inflație. Propunerea sună ok ca valoare. Ar fi fost normal ca această creștere de salariu minim să se întâmple gradual pentru ca șocul să fie mai mic.”
Angajatorii spun că nu contestă nevoia de majorare a salariului minim, însă atrag atenția ca guvernanții să nu uite că și companiile se confruntă cu greutăți.
Radu Burnete, președinte Concordi: „Trebuie să fim puțin moderați pentru că dacă nu avem grijă în discuția asta avem multe companii care nu stau bine, sunt la limita supraviețuirii, orice creștere de costuri îi poate duce în roșu. Noi trebuie să avem grijă cu companiile românești. Trăim într-o lume complicate și ele trebuie să rămână competitive.”
Majorarea salariului minim ar putea duce la disponibilizări
Analiștii economici sunt chiar mai intransigenți: în sectorul privat majorarea din pix a salariului minim ar putea duce la disponibilizări.
Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Legile economiei ne spun că salariile sunt plătite din capitalul existent. Fondul de salarii este asigurat din capitalul existent la nivelul întregii economii. Economia României este puțin capitalizată, este săracă în capital comparativ cu economia Germaniei sau a Belgiei. Prin urmare, este imposibil ca salariile din România să fie la același nivel cu salariile din Franța. Este imposibil ca pentru același job, să spunem casier într-un supermarket, este imposibil ca salariul din România să fie egal cu cel din Austria sau din Franța, anume lipsa capitalului.”
Care ar fi noul salariu minim
O directivă europeană care urmează să fie adoptată toamna aceasta și care va fi obligatorie pentru România vizează impunerea unui salariu minim la nivelul întregii uniuni, în valoare de 60% din salariul mediu. În cazul țării noastre, ar însemna un salariu minim de peste 3.600 de lei brut.
Majorarea salariului minim ar duce automat și la creșterea indemnizațiilor demnitarilor. Salariile președintelui României, ale premierului, miniștrilor, parlamentarilor și primarilor ar crește semnificativ. În prezent, aceste venituri sunt înghețate la nivelul din 2019.