Întreaga țară, cu excepţia zonelor de litoral din Tulcea şi Constanţa, se află sâmbătă sub coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă. Meteorologii au emis, însă, și mai multe avertizări vizând instabilitate atmosferică accentuată în jumătate de ţară, începând de sâmbătă, de la ora 15.00, şi până duminică dimineaţă.
România, între avertizări meteo extreme
În București, temperaturile ridicate i-au trimis pe oameni, sâmbătă, către locuri cu umbră sau în zonele unde sunt fântâni arteziene, pentru o ușoară răcorire.
Reporter: Care e senzația?
Foarte bună. Te face fleașcă.
E și distractiv.
La amiază, temperaturile au fost greu de suportat pentru mulți. Alții, însă, rezistă ceva mai bine.
Dacă am ieșit aici și copiii sunt fericiți, înseamnă că ne descurcăm bine. Ele au vrut special să venim aici. Ne răcorim cu un aer condiționat, ne hidratăm cu mai multă apă.
Reporter: Parcă e mai cald ca niciodată.
Da! Da! E un pic mai dificil, dar vine concediul și mai plecăm prin alte părți.
Ficare loc umbros a fost la mare căutare. Cum temperaturile resimțite la sol au depășit și 40 grade Celsius, orice plimbare aduce o serie de riscuri, iar specialiștii atrag atenția ca mai ales persoanele în vârstă, vulnerabile, să evite plimbările pe timpul amiezii, însă dacă o fac, să evite contactul direct cu razele soarelui, iar îmbrăcămintea să fie vaporoasă și deschisă la culoare.
Localnic: Cel mai bine este să stăm acasă noi, ăștia mai bătrâni.
Centrul Capitalei e plin și de turiști. Și ei au căutat zonele cu umiditate mare pentru a face față temperaturilor ridicate. S-au dus la fântâni.
Prea cald!
Iar aici este apă, nu bere!
Nu, nu, nu este bere!
Bărbat din Bulgaria: Este o obișnuință pentru noi, în mod normal și la noi sunt temperaturi de peste 40-42 de grade. Nu e nimic nou.
Au fost zeci de apeluri la 112 pentru intervenții din cauza temperaturilor ridicate. În Capitală, responsabilii spun că au amplasat numeroase centre de prim ajutor.
Meteorologii spun că România va fi împărțită în acest weekend între fenomene meteo extreme. Un episod cu temperaturi extrem de ridicate, dar și vijelii.
Oana Catrina, meteorolog ANM: „Avem pentru astăzi (n.r. sâmbătă) cod roșu de caniculă pentru județele din sudul Olteniei, Teleorman, dar și pentru sudul județelor Vâlcea și Argeș. Vom avea și mâine (n.r. duminică) cod roșu în partea de sud a Olteniei și în partea de sud și de vest a Munteniei, inclusiv în București”.
În altă parte a țării, furtunile și grindina vor fi la intensitate mare. Un cod galben de instabilitate atmosferică a intrat deja în vigoare și e valabil până pe 23 iunie, ora 10, iar codul portocaliu de instabilitate atmosferică a intrat și el în vigoare și e valabil până duminică, 23 iunie, ora 6.
Oana Catrina, meteorolog ANM: „Sub incidența unei atenționări cod galben se vor afla județele din vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, iar sub incidența codului portocaliu vor fi nordul Banatului, Crișana, Maramureșul, local Transilvania și N-V Moldovei, unde așteptăm vijelii puternice, vorbim de viteză la rafală ce vor fi în general de 70-90 km pe oră, grindină de medii și foarte probabil de mari dimensiuni, averse torențiale, descărcări electrice, iar cantitățile de apă - înregistrate în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor depăși 25 de litri pe metru pătrat”.
În tot acest scenariu, meteorologii spun că până luni, țara va fi traversată și de o masă de aer cald saharian din Africa. Totuși, ei anunță că în următoarea săptămână, temperaturile ar trebui să mai scadă și doar izolat, în zona de sud, să mai ajungă sporadic la 35 de grade Celsius.