Zile de foc în România. În unele părți ale țării au fost deja avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă, iar pentru sâmbătă, meteorologii au emis avertizări de cod roșu pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Vâlcea și Argeș. De duminică, arșița se extinde și în București, Ilfov, Giurgiu și Dâmbovița. Este, așadar, foarte important cum ne îmbrăcăm: un experiment Euronews arată că îmbrăcămintea albă, subțire, rămâne cu până 25 grade mai răcoroasă decât cea închisă la culoare.
Ce haine să alegem când e caniculă. Experiment Euronews, filmat cu o cameră termică
Până la 39 de grade Celsius ar urma să fie weekendul acesta. Cum umiditatea va rămâne ridicată iar vântul abia dacă va adia, temperatura resimțită va fi mult mai mare.
Diana Giurgiu, meteorolog ANM: „Cod roșu pentru ziua de mâine, 22 iunie. Județele Olt, Dolj, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, iar pentru poimâine, 23 iunie, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și zona municipiului București”.
Este important să evităm deplasările, să ne hidratăm, să nu mergem prin soare și să purtăm haine lejere, spun specialiștii.
Un experiment Euronews arată clar și de ce trebuie să purtăm îmbrăcăminte deschisă la culoare atunci când temperaturile sunt ridicate. Imaginile filmate cu o cameră termică ne dezvăluie ceea ce nu vedem: cât de rapid se încinge un articol de îmbrăcăminte lăsat la soare.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Este ora 15, iar conform aplicațiilor meteo, în acest moment, în capitală, la umbră, sunt aproape 32 de grade Celsius. Au trecut mai bine de 20 de minute din momentul în care am scos aceste două cămăși în soare. Dacă le privim acum cu ajutorul camerei de termoviziune, vedem că cea albă are cel mult 30-31 de grade Celsius, iar dacă ne uităm la cea neagră vedem că, în cel mai fierbinte punct, ajunge chiar și la 54, iată, 55 de grade Celsius. Iar diferența se simte, bineînțeles, și la atingere”.
Cu alte cuvinte, o diferență de până la 25 de grade celsius, între cel mai răcoros punct de pe cămașa albă, subțire, și cel mai fierbinte punct de pe cea neagră, doar puțin mai groasă.
Cristian Presură, fizician: „Ne uităm la un obiect și îl vedem negru. De ce îl vedem noi negru? Pentru că razele de lumină care ajung la materialul respectiv sunt absorbite și nu mai vin la noi. Dacă ne uităm la un material și are culoarea albă, vedem culoarea albă pentru că razele de lumină care ajung la acel material reflectă aproape toate culorile. Lumina, în esență, poartă cu ea energie. Când ținem mâna către soare, vedem că ni se încălzește mâna. La fel se întâmplă și cu tricourile acelea. Dacă sunt negre, ele absorb lumina și absorbind lumina, absorb și energie”.
Cei cărora nu le place îmbrăcămintea de culoare albă au și alte opțiuni.
Cristian Presură, fizician: „Dacă ne place roșu, măcar să alegem un roșu deschis, sau dacă ne place albastru, un albastru deschis. Pentru că în felul acesta, culoarea respectivă e mai apropiată de alb și deci reflectă mai mult lumina”.
În ultimii ani, temperatura medie înregistrată pe parcursul unui an a crescut constant, la nivel global. Cele mai accentuate creșteri s-au înregistrat în perioada de după 2000. Cercetătorii atrag atenția că suntem din ce în ce mai aproape de limita de 1,5 grade Celsius în plus față de perioada pre-industrială.
#ShowYourStripes este o mișcare pornită de cercetători tocmai pentru a aduce în discuție schimbările climatice.
Bogdan Antonescu, climatolog: „Dacă ar fi să comparăm temperaturile de la 1850 încoace cu ce observăm în prezent, vedem clar o creștere. Să vedem clar ce s-a schimbat, să vedem clar că acum suntem într-o situație mult mai urâtă decât în trecut din punct de vedere al temperaturii”.
Primăriile din București au anunțat deja că au înființat centre de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă. Cele mai multe au fost deschise în piețe sau în clădiri administrate de primării, precum centre de asistență socială sau de îngrijire a vârstnicilor. Cei care au nevoie de ajutor găsesc acolo spații climatizate și apă rece.