Guvernul României va începe negocierile pentru achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, singurul port maritim din Republica Moldova. Pentru acest demers, cu susținerea Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, se va alcătui o echipă de negociatori care va purta o serie de discuții cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea preluării integrale a acțiunilor deținute la portul moldovenesc, potrivit Profit.ro.
Portul Giurgiulești, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul Republicii Moldova, are o poziție strategică, fiind accesibil pentru navele maritime. Ca și limite, acesta este mărginit de România și Ucraina. Importanța acestui port a crescut în contextul actual, având în vedere incertitudinea din regiune, în special în ceea ce privește viitorul portului Odesa din Ucraina.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat anul trecut intenția României de a cumpăra Portul Giurgiulești, subliniind rolul strategic al Portului Constanța și necesitatea extinderii capacităților portuare ale României. Portul Giurgiulești, deși mai mic decât cel din Constanța, reprezintă o oportunitate importantă de dezvoltare și de consolidare a influenței economice și logistice a României în regiune.
Rolul „Danube Logistics” în dezvoltarea Portului Giurgiulești
Danube Logistics SRL, deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV, este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Începând din 2005, Danube Logistics s-a concentrat pe dezvoltarea portului, transformându-l într-unul dintre cele mai de succes porturi fluvio-maritime de pe Dunăre. Acțiunile Danube Logistics Holding BV sunt deținute în totalitate de BERD, care este astfel proprietarul final al grupului de companii Danube Logistics.
Preluarea Portului Giurgiulești de către statul român ar reprezenta un pas important în consolidarea infrastructurii portuare a României și în extinderea influenței sale economice în regiune. Această achiziție ar putea facilita comerțul moldovenesc cu piețele internaționale, în timp ce România ar câștiga un avantaj strategic în regiune, în contextul incertitudinilor geostrategice din Marea Neagră. Negocierile cu BERD vor juca un rol crucial în materializarea acestui plan ambițios.