Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subiectele și baremul la Română la Evaluarea Națională 2024: fragment din ”Cireșarii” la punctul I și caracterizarea unui personaj, la punctul II

Evaluarea Națională 2024 la Limba română pentru clasa a 8-a a avut loc marți, 25 iunie. Peste 160.400 de elevi s-au înscris pentru susținerea examenelor, potrivit datelor centralizate și comunicate de Ministerul Educației.

Baremul subiectelor la Română la Evaluarea Națională 2024

Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2024

La Subiectul I, elevii au primit un fragment din ”Cireșarii” de Constantin Chiriță și din ”Portret” de Cella Delavrancea. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat 9 cerințe la subiectul A și 8 cerințe la subiectul B.

La Subiectul II, elevii au avut de caracterizat un personaj care apare în fragmentul ”Cireșarii” de la subiectul I.

Printre cerințe:

  • Notarea a doi termeni care fac parte din câmpul lexical al naturii.
  • Transcrierea a două figuri de stil din secvența: ”Un fâlfâit greu și cald se apropia de ei și țipete sinistre ca niște bocete răsunară undeva aproape. O aripă moale lovi pieptul prichindelului și câinele, schelălăind, îi scapă din brațe și o luă la goană aiurea.”
  • ”Crezi că e plăcut să îți petreci vacanțele în compania prietenilor?” Motivarea răspunsului în 50-100 de cuvinte.
  • Asocierea fragmentului din ”Cireșarii” cu un alt text studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară.

Accesul elevilor în sala de examen se face în intervalul orar 8:00 - 8:30. Proba începe la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2024.

Model și structură de subiect și barem la Limba română

Subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 vor fi structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

Subiectul I valoarează 70 de puncte și cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează: A - preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B - preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Subiectul II valorează 20 de puncte și constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.

Se vor acorda 10 puncte din oficiu.

Ce subiecte au picat la simularea Evaluării Naționale 2024

La primul subiect, elevii au primit două texte la prima vedere. Primul text este din romanul „În umbra ei”, de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima, „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche, în 2017.

Primele patru cerințe au fost de tip grilă. La partea B a subiectului I, cerințele 1-8 se referă la gramatică și vocabular. La Subiectul II, elevii au avut de făcut un rezumat de 100-150 de cuvinte al textului de Simona Antonescu.

Subiecte Evaluarea Națională 2023 la Limba română

La Subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment de text din opera ”Limir Împărat” a lui Ioan Slavici și a unui fragment din textul ”Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler.

La subiectul al II-lea, elevii au primit cerința să scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterize personajul Lia din fragmentul de text primit la Subiectul I.

Reguli pentru elevi la examenul de Evaluare Națională 2024 la Limba română

Elevii trebuie să aibă asupra loc un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră, pentru redactarea răspunsurilor. Candidații nu vor avea voie în sala de exmane cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

De asemenea, nu este permis accesul cu telefoane mobile sau instrumente de stocare de informații sau de comunicare.

Elevii nu vor avea voie nici cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. Aceastea trebuie depozitate într-o ltă sală, stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen).

Cum se corectează răspunsul greșit

La proba de Limba română, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

Calendar Evaluare Națională 2024

Calendarul Evaluării Naționale 2024 a fost stabilit de Ministerul Educației. Examenele vor avea loc în perioada 25-28 iunie, iar primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie.

  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE