Rusia a creat un program militar în China pentru a dezvolta și produce drone de atac cu rază lungă de acțiune pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, au precizat două surse din cadrul unei agenții europene de informații, pentru agenția Reuters.
IEMZ Kupol, o filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, a dezvoltat și a testat un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China, cu ajutorul specialiștilor locali. Asta reiese din mai multe documente, printre care un raport de activitate pe care Kupol l-a transmis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an.
Reprezentanții firmei au anunțat Ministerul Apărării al Rusiei că a reușit să producă drone, inclusiv modelul G3, fabricat pe scară largă într-o uzină din China. Aceste aparate de zbor fără pilot ar urma să fie utilizate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru războiul pe care l-a declanșat în februarie 2022.
Potrivit Reuters, reprezentanții companiei Kupol, ai Almaz-Antey și Ministerului rus al Apărării nu au oferit un punct de vedere pe această temă. În schimb, Ministerul chinez de Externe a precizat că nu are informații în legătură cu un astfel de proiect, menționând că statul chinez are măsuri stricte de control privind exportul de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).
- MApN: Fragmente de dronă de origine rusă, descoperite în apropierea localității Plauru din județul Tulcea
- Dronă contra dronă. Ucrainenii au arătat un clip video în care un UAV rusesc este doborât de unul ucrainean
- Legislația românească nu permite ca dronele rusești să fie doborâte. Ce spun specialiștii despre acest pericol: ”Ar putea cădea în zone locuite și să avem victime”
Fabian Hinz, un cercetător din cadrul Institutului Internațional pentru Studii Strategice, o organizație din domeniul apărării, cu sediul la Londra, a afirmat că, dacă informația se confirmă, livrarea de drone din China către Rusia ar reprezenta o evoluție semnificativă.
„Dacă vă uitați la ceea ce se știe că a livrat China până acum, au fost în principal bunuri cu dublă utilizare - au fost componente, subansamble, care ar putea fi folosite în sisteme de arme. Acesta este ceea ce a fost raportat până acum. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puțin în sursa deschisă, sunt transferuri documentate de sisteme de arme întregi”, a afirmat Hinz, conform Reuters.
În schimb, Samuel Bendett, un oficial de rang înalt al Centrului pentru o nouă securitate americană (CNAS), un think-tank cu sediul la Washington, a declarat că Guvernul de la Beijing ar ezita să se expună sancțiunilor internaționale pentru că a sprijinit mașina de război a Moscovei și că sunt necesare mai multe informații pentru a stabili că statul chinez găzduiește producția de drone militare rusești, notează sursa citată.
Departamentul de Stat al SUA și Guvernul de la Kiev nu au răspuns solicitărilor de a comenta pe această temă. Săptămâna trecută, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea privind sprijinul pe care China l-ar oferi mașinăriei de război a Rusiei, fără a oferi detalii.
Ce caracteristici ar avea drona G3
Drona G3 poate capacitatea de a parcurge aproape 2.000 de kilometri, cu o sarcină utilă de 50 kilograme, după cum reiese din rapoartele trimise de Kupol către Minister rus al Apărării. Prototipuri de G3 și alte modele de drone fabricate în China au fost livrate de Kupol în Rusia pentru teste suplimentare, din nou cu implicarea experților chinezi, mai relevă documentele, conform Reuters. Acele documentele nu conțin informații despre identitatea specialiștilor chinezi în drone implicați în proiect.
Oficialii de la Beijing au negat în mod repetat că China sau companiile chineze au furnizat Rusiei arme pentru a fi utilizate în Ucraina, menționând că țara rămâne neutră.
În schimb, Ministerul chinez de Externe a menționat că poziția Beijingului vine în contrast cu alte națiuni cu „standarde duble privind vânzările de arme”, despre care a spus că au „pus paie pe foc în criza ucraineană”.
De asemenea, diplomația chineză a transmis la începutul acestei luni că nu există restricții internaționale privind comerțul Chinei cu Rusia, după ce agenția Reuters a relatat că firma Kupol a început să producă drona militară cu rază lungă de acțiune Garpiya-A1 în Rusia, folosind motoare și piese chinezești.
Documentele mai relevă că societatea de stat Kupol a cumpărat drone complete din China.
Atât Rusia, cât și Ucraina se grăbesc să își crească producția de drone, care au devenit arme foarte eficiente în război.
Drona G3 ar fi comparabilă cu modelul american Reaper
Modelul G3 este o versiune îmbunătățită a dronei Garpiya-A1, conform rapoartelor Kupol trimise Ministerului Apărării. Aceasta dronă a fost reproiectată de specialiștii chinezi care au lucrat pe baza schițelor Garpiya-A1
Societatea Kupol a anunțat că, în termen de opt luni, proiectul din China va fi pregătit să producă o dronă de atac REM 1 concepută de chinezi, cu o sarcină utilă de 400 kg. Cele două surse europene de informații au declarat că acest sistem ar fi similar cu drona americană Reaper. Sursele au mai spus că o altă firmă rusă din domeniul Apărării, numită TSK Vektor, a acționat ca intermediar între Kupol și furnizorii chinezi în cadrul proiectului. Acestea au afirmat că firmele rusești au lucrat cu o companie chineză numită Redlepus TSK Vector Industrial, cu sediul în Shenzhen, fără a preciza rolul Redlepus. TSK Vektor și Redlepus nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a declarat că Armata rusă a primit aproximativ 140.000 de drone în 2023 și că Moscova vrea să crească producția de zece ori în acest an.