Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dronă contra dronă. Ucrainenii au arătat un clip video în care un UAV rusesc este doborât de unul ucrainean

Ucrainenii au publicat primul clip video de luptă între drone, în care un astfel de aparat de zbor rusesc este doborât de unul ucrainean. Totul s-a întâmpșlat pe 12 septembrie, iar imaginile au apărut pe canalul de Telegram Yokai și apoi au fost preluate de presa ucraineană și nu numai.

Momentul în care o dronă rusească este doborâtă de una ucraineană

Conform publicației de specialitate Militarnyi, clipul video surprinde momentul în care o dronă rusească de recunoaștere Supercam S350 este doborâtă de altă dronă ucraineană de tip FPV. În imagini se observă cum drona rusească este lovită din spate de drona ucraineană, care vine cu o viteză mult mai mare.

Deși sunt primele astfel de dovezi video care au fost publicate, sursa citată menționează că au mai existat multe astfel de momente. Unul dintre ele a avut loc chiar cu o zi înainte, când Armata Ucrainei a doborât o dronă de recunoaștere ZALA cu ajutorul unei drone FPV de noapte, iar în total, pe 17 km de front, dronele ucrainene au doborât 49 de UAV-uri rusești.

Ucrainenii au anunțat de ceva timp că au reușit să dezvolte drone performante, interceptoare și interceptoare-kamikaze, concepute exact în acest scop sau pentru misiuni de recunoaștere.

De altfel, ucrainenii au câteva proiecte care se află în desfășutare și care livrează produse în acest sens. Unul dintre ele este „Dronopad”, lansat pe 7 august 2024, cu obiectivul de a distruge 1.000 de drone de cercetare rusești. Până pe 13 septembrie, au fost distruse 13 UAV-uri rusești de cercetare (8 Zala, 3 Supercam și 2 Orlan), conform fundației Come Back Alive.

Armata ucraineană a decis astfel să se adapteze la realitățile de pe front, având în vedere că, deși este ușor ca astfel de drone rusești să fie doborâte cu rachete, costul unei rachete este mult prea mare față de al unei drone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE