Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Rusia produce drone kamikaze cu piese din China. Aproape 2.500 de modele Garpia, fabricate în ultimul an

Rusia a început să producă încă de anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acțiune, denumită Garpia-A1, și folosește motoare și componente chinezești. Astfel de aparate de zbor fără pilot au fost folosite în războiul din Ucraina, au precizat surse din cadrul unor servicii europene de informații pentru agenția Reuters.

În rândul documentelor descoperite se numără și un contract pentru fabricarea noii drone, corespondența companiei referitoare la procesul de producție, precum și date financiare. Din acest acte reiese că IEMZ Kupol, o filială a producătorului rus de arme de stat Almaz-Antey, a produs peste 2.500 de drone Garpia în perioada iulie 2023 - iulie 2024.

Aceasta este prima oară când ies la iveală informații privind existența de noi drone rusești ce folosesc tehnologie chineză. Reprezentanții IEMZ Kupol și Almaz-Antey nu au răspuns solicitărilor de a face public un punct de vedere, notează Reuters.

Două surse din serviciile de informații au precizat că dronele Garpia (termen care înseamnă harpie în limba rusă) au fost lansate împotriva unor ținte militare și civile din Ucraina. Aparatele de zbor au provocat distrugeri în cazul infrastructurii critice, precum și victime civile și militare. Jurnaliștii Reuters susțin că au intrat în posesia unor imagini cu dronă Garpia-A1 distrusă, însă nu au putut confirma din surse independente autenticitatea fotografiilor.

Rusia nu s-ar mai baza doar pe dronele iraniene Shahed

Samuel Bendett, un reprezentant al Center for a New American Security, o organizație cu sediul la Washington DC, a precizat că, dacă informațiile se confirmă, dronele Garpia ar reprezenta o îndepărtare a dependenței Rusiei de proiectele iraniene pentru drone cu rază lungă de acțiune.

„Dacă acest lucru se întâmplă, ar putea indica faptul că Rusia se poate baza acum mai mult pe dezvoltarea internă, precum și, evident, pe China, deoarece ambele părți din acest război depind de multe componente chineze pentru producția de drone”, a spus Bendett, potrivit Reuters.

Iranul nu a comentat informațiile, însă este acuzat că a furnizat Rusiei peste o mie de drone Shahed de la începutul invaziei din februarie 2022, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în luna mai a anului trecut.

Aceste drone au fost folosite pentru a destabiliza apărarea antiaeriană ucraineană și pentru a lovi infrastructura departe de linia frontului. Iranul a negat în repetate rânduri că ar fi trimis drone Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării de informații pe această temă. În schimb, ministerul chinez de Externe a precizat că Beijingul controlează strict exportul de produse cu potențiale aplicații militare, inclusiv dronele.

„În ceea ce privește criza ucraineană, China s-a angajat întotdeauna să promoveze negocierile de pace și soluționarea politică”, se arată în declarație.

De altfel, Beijingul a adăugat că nu există restricții internaționale privind comerțul Chinei cu Rusia.

NATO cere Chinei să nu mai sprijine Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut săptămâna trecută Chinei să nu mai sprijine războiul Rusiei din Ucraina și a declarat că ajutorul Beijingului a reprezenta un factor semnificativ în continuarea conflictului.

Garpia se „aseamănă foarte mult cu Shahed”, dar are mai multe caracteristici distinctive, printre care motoare Limbach L-550 E, a precizat agenția europeană, conform Reuters. Motorul, care a fost inițial proiectat și fabricat de o companie germană, este acum produs în China de o firmă locală, Xiamen Limbach.

Reuters susține că a analizat un contract în valoare de peste un miliard de ruble (10 milioane de euro) semnat în primul trimestru al anului 2023 între Ministerul rus al Apărării și Kupol pentru dezvoltarea unei fabrici de producție a dronelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE