În timp ce două drone înconjoară un camion militar, doi soldați scapă din vehicul, iar o a treia dronă sosește, făcând ca celelalte două să se prăbușească brusc și să emită un munte de fum.
Acesta este un exercițiu militar NATO de combatere a dronelor în Olanda. În viața reală, soldații ar fi fost uciși înainte de apariția celei de-a treia drone. Dar exercițiul testează cea mai recentă tehnologie împotriva dronelor.
Exercițiul de joi a avut loc în aceeași zi în care președintele rus Vladimir Putin ar fi declarat că va crește de zece ori producția de drone, la aproape 1,4 milioane în acest an, în încercarea sa de a prelua controlul asupra Ucrainei.
”Este un joc de-a șoarecele și pisica. Prin urmare, tehnologia trebuie să lucreze din greu pentru a ține pasul. Rusia s-a dovedit a fi un adversar capabil în domeniul războiului electronic”, a declarat Matt Roper, șeful serviciului comun de informații, supraveghere și recunoaștere din cadrul departamentului de tehnologie și cibernetică al NATO.
Zeci de tehnologii de combatere a dronelor, expuse la exercițiul anual NATO
Peste 50 de tehnologii de combatere a dronelor au fost expuse la exercițiul anual al NATO, la care au participat peste 19 state membre NATO, precum și, pentru prima dată, Ucraina.
Cea mai mare problemă pentru lupta Ucrainei în prezent sunt dronele, a declarat Yaroslav, de la Centrul de inovare al Ucrainei din cadrul Ministerului Apărării.
Yaroslav a declarat că cea mai mare amenințare o reprezintă dronele ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), care sunt utilizate pentru supraveghere. El a fost aproape de linia frontului pentru a testa tehnologia Ucrainei și a declarat că dronele ISR nu pot fi văzute sau auzite.
Pentru a depăși acest lucru, el a spus că Ucraina analizează alte opțiuni, în principal drone care vor lovi drona ISR pentru a o distruge.
Celălalt tip de dronă care provoacă îngrijorare pentru NATO și alte națiuni este drona ieftină cu vedere la prima persoană (FPV). Dronele FPV sunt controlate de piloți de la sol și umplute cu explozibili.
Miercuri, Ucraina a folosit multe dintre aceste drone pentru a declanșa o explozie majoră la un arsenal din regiunea rusă Tver.
FPV-urile sunt fabricate din „echipamente comune, piese de schimb comune, ceea ce este foarte dificil de controlat, iar apoi există o varietate atât de mare a acestora încât este foarte dificil să le bruiați pe toate”, a declarat Yaroslav, care a adăugat că nu le puteți ataca deoarece transportă materiale explozive și nu le puteți bruia cu ușurință.
”Utilizare iresponsabilă”
Un potențial atac asupra Europei este din ce în ce mai îngrijorător în urma rapoartelor conform cărora Rusia a încălcat spațiul aerian al NATO.
La începutul acestei luni, cel puțin o dronă rusească Shahed s-a prăbușit în România, lângă granița cu Ucraina, iar președintele Letoniei a declarat că o dronă militară s-a prăbușit în partea de est a țării.
„Știm că Rusia își promovează utilizarea continuă a dronelor în Ucraina și în jurul acesteia. Știm că acestea au reprezentat o sursă reală de risc și o amenințare la adresa alianței de suveranitate”, a declarat Roper.
”Punct de tranziție”
Roper a declarat că „ne aflăm într-un punct de tranziție” în acest moment, trecând de la cercetare și dezvoltare la capacități operaționale.
Unele dintre aceste capacități sunt prezentate la exercițiul NATO.
Una dintre tehnologiile expuse poate asculta o dronă, decide să o pirateze cibernetic în timpul zborului, deconectează drona de la pilot, o reprogramează și preia controlul pentru a o pilota în altă parte.
Acesta este utilizat în prezent în 27 de țări la nivel global, în marile armate și cu forțele speciale.