În timp ce la București este analizat scenariul extinderii războiului din Ucraina și se pregătește terenul pentru stagiul militar voluntar, în satul Plauru, din Tulcea, oamenii se descurcă pe cont propriu, după ce au văzut cu ochii lor o parte din război.
În ultimele luni, acolo au căzut trei din cele cinci drone rusești ale căror rămășițe au fost găsite pe teritoriul României. Alarmele antiaeriene au devenit o obișnuință, chiar dacă au fost mai puține în ultimele săptămâni. Locuitorii trăiesc și acum cu teama că ar mai putea să cadă drone în zonă.
O echipă Euronews România a vizitat din nou localitatea, la cinci luni de când a căzut prima dronă.
Satul din România în care cad drone rusești nu are acoperire GSM
Majoritatea locuitorilor din apropierea porturilor ucrainene de la Dunăre primesc mesaje RO-Alert când sunt atacuri aeriene, însă nu și cei din satul Plauru. Aici nu există nici acum acoperire GSM, așa că oamenii se simt, în continuare, rupți de lume. În acest caz, autoritățile ar trebui să-i anunțe prin sisteme mobile de avertizare.
Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi: "Degeaba facem noi cursuri pe ISU, cursuri de perfecționare. Nu ne-a ajutat cu nimic pentru că noi nu avem nicio posibilitate de alarmare. Cu ce să mă duc, cu goarna, cu clopotul? Eu știu când vine drona? Să pun om sa doarmă-n clopotniță? Avem o speranța că se va monta un releu de captare și retransmisie a semnalului GSM. La Pătlăgeanca, deja au montat, urmează să-i dea drumul. La Ceatalchioi, am semnat un contract cu un operator."
Temperaturile de primăvară i-au scos pe locuitorii din Plauru din casă, în grădini. Pe domnul Sandu l-am găsit pe câmp, la săpat. El are o locuință și în Tulcea, dar stă destul de mult și în Plauru. Își amintește și acum de teama pe care a simțit-o când a auzit prima oară alarma care anunța atacul aerian asupra portului ucrainean din apropiere.
Sandu Croitoru, localnic din Plauru: "Eram un pic încercați de un sentiment straniu și neînțeles. Zic 'mă, cum să vină chiar aici, în buza Dunării, pericolul si războiul?'. Dar iată că se pare că a ajuns. Apoi ele s-au repetat, le-am luat ca atare. Probabil ne-am obișnuit cu ele și nu le mai luăm chiar atât de mult în seamă, dar știm că trebuie să ne punem la adăpost. Și o si facem, nu ne expunem".
Și dascălul din sat povestește despre una din zilele în care au fost atacuri asupra portului Ismail, în urmă cu câteva luni.
Petre Mititelu, localnic din Plauru: "Parintele, în seara aia când au dat o bombă mai puternică, a luat copiii și a plecat la șalupă că îi era frică."
Un alt localnic spune că i-a venit să plângă atunci când a auzit primele sirene care sunau de peste Dunăre. Acum, s-a obișnuit.
Alexandru Nedelcu, localnic din Plauru: "Dar îți dădeau lacrimile când băteau toate clopotele, sirenele sunau peste tot".
Cinci drone rusești au căzut pe teritoriul României
În ultima lună, atacurile rușilor asupra porturilor ucrainene au fost mai puține, motiv pentru care și alarmele s-au auzit mai rar. În total, cinci drone rusești au căzut pe teritoriul României, din septembrie până în decembrie 2023. Rămășițele a trei dintre acestea au fost găsite în zona localității Plauru. Celelalte au căzut tot în județul Tulcea, însă în apropiere de localitățile Nufăru și Grindu.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: "Am mărit numărul de patrule pe Dunăre, am mărit numărul de posturi de observație pentru că astfel de echipamente sunt destul de greu de detectat. Au fost construite adăposturi".
Mihaela Barbu, jurnalist Euronews România: "Acesta este unul dintre cele două adăposturi montate de autorități, în luna septembrie, în localitatea Plauru, după ce au căzut primele drone rusești pe teritoriul României. Localnicii spun că nu prea le folosesc atunci când aud alarmele care anunță atacuri aeriene asupra portului Ismail, la câteva sute de metri distanță".
Alexandru Nedelcu, localnic din Plauru: "Păi ce, apuci? Păi dacă nu te anunță nimeni, de ce să te duci acolo? Chiar ultima dată când am ieșit afară, când duduiau aștia pe-aici, se-auzeau și dronele. Am ieșit afară și urmăream drona, dar dacă eram în pijamale, acum îmi iau și o haină mai groasă acolo, în dormitor, când o fi, să ies afară, să pot să stau puțin".
Unii dintre localnicii din comuna Ceatalchioi, din care face parte și satul Plauru, s-au mutat în alte zone, de teama dronelor, iar alții au plecat în străinătate, spune primarul.