Resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite miercuri pe teritoriul românesc. Confirmarea a venit din partea autorităților române, deși, cu o zi înainte, președintele Iohannis dădea asigurări că nicio dronă rusească nu a căzut pe teritorul țării noastre. Descoperirea a fost făcută în localitatea Plauru, din județul Tulcea. Plauru este cea mai apropiată localitate românească de portul Izmail. Din acest loc se poate vedea cu ochiul liber ce se întâmplă în port.
O echipă Euronews se află în zona în care au fost găsite bucățile din dronă. La fața locului se află un crater, iar copacii din jurul lui sunt pârjoliți. Localnicii spun că craterul a fost mult mai mare, dar, din motive necunoscute, a fost acoperit.
Se presupune că este o dronă rusească folosită în atacurile asupra portului Izmail. Piesele se află într-un laborator al Ministerului Apărării Naționale, unde sunt analizate de experți pentru a afla ce model este, dar și momentul în care a ajuns pe teritoriul țării noastre.
Noi explozii în Izmail
Oamenii care locuiesc în zonă spun că sunt îngrijorați. Miercuri noapte au putut fi auzite noi explozii în Izmail, la granița cu România. Kievul spune că Rusia a folosit drone iraniene pentru a bombarda portul ucrainean de la Dunăre pentru a patra oară în ultimele cinci zile.
Șeful administrației militare din Odesa a anunțat că un bărbat a fost rănit și au fost înregistrate pagube materiale. O clădire administrativă dintr-un port și un elevator de cereale au fost distruse. La rândul său, Rusia anunță că a doborât mai multe drone urcrainene în regiunile Rostov și Bryansk. În orașul Rostov pe Don, un bărbat a fost rănit și mai multe mașini au fost avariate, anunță autoritățile locale.
Șeful statului spune că dacă se dovedește că drona este rusească, atunci acest lucru schimbă scenariul și este considerată o violare a spațiului românesc.
"În caz că se confirmă că aceste elemente vin de la drona ruseasca, este complet inadmisibil și vorbim despre o violare gravă a integrității și suveranității României, stat aliat NATO. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO, România beneficiază de garanții de securitate foarte puternice," a explicat șeful statului.