Resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul românesc. Confirmarea vine la acest moment din partea autorităților române. Descoperirea a fost făcută în localitatea Plauru, din județul Tulcea.
Verificări pe Dunăre. O altă dronă ar fi căzut pe teritoriul României
Potrivit surselor Euronews România, echipaje MApN fac joi noi verificări pe Dunăre. Localnicii au anunțat că o altă dronă ar fi căzut în noaptea de miercuri spre joi înspre teritoriul României.
Deocamdată, nu există vreo confirmare că ar exista alte rămășițe. Anchetatorii MApN sunt, totuși, cu șalupele pe Dunăre, alertați de un cetățean din Ceatalchioi. Omul le-ar fi zis că s-a speriat, azi-noapte, a ieșit din casă și ar fi văzut drona, în apropiere de mal.
MApN: "Măsuri suplimentare de monitorizare și de securizare a spațiului aerian, la frontierele României"
Ministrul Apărării s-a deplasat în județul Tulcea, în locul unde au fost găsite resturile posibil ale unei drone rusești. Specialiștii MApN au ridicat rămășițele care vor fi supuse unei expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
Ministerul Apărării a anunțat că ”vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.”
Purtător de cuvânt MApN: ”Nu putem stabili cu precizie proveniența acestor resturi”
”Sunt în echipa ministrului Apărării Naționale. Suntem în deplasare către Chilia Veche. Ministrul Apărării a dorit să se întâlnească aici, la fața locului, cu reprezentanții autorităților locale, cu cetățenii, pentru a înțelege mai bine situația de la fața locului, pentru a discuta concret despre soluțiile care pot fi găsite pentru problemele ridicate. S-a agreat că în perioada următoare vor fi implementate soluții suplimentare de întărire a capacităților de monitorizare tehnică și de securizare a spațiului aerian.
La acest moment nu putem stabili cu precizie proveniența acestor resturi, dacă provin de la o dronă rusească sau un alt tip de echipament. Specialiștii ministerului Apărării Naționale au ridicat de la fața locului probele care vor fi supuse unei expertize tehnice, în urma căreia să putem stabili proveniența acestora”, spune Constantin SPÎNU, purtător de cuvânt al MApN.
Klaus Iohannis: ”Dacă e așa, vorbim despre o violare gravă a integrității României”
Președintele Klaus Iohannis a precizat că a fost informat în timp real despre descoperirea rămășițelor aparent ale unei drone rusești pe teritoriul României.
”Am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a componetelor și a momentului în care acestea au ajuns pe teritoriul României." a precizat Iohannis în deschiderea discursului de la Summitul celor Trei Mări.
"În caz că se confirmă că aceste elemente vn de la drona ruseasca, este complet inadmisibil și vorbim despre o violare gravă a integritatii si suveranitatii României, stat aliat NATO. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO, România beneficiază de garanții de securitate foarte puternice." a completat șeful statului.
Elicopter MAPN, trimis în zona Ceatalchioi
Ziarul de Tulcea a publicat, cu puțin timp în urmă, imagini care surprind un elicopter MAPN în zona Ceatalchioi.
Federația Rusă continuă atacurile la gurile Dunării. În noaptea de marți spre miercuri, un nou atac cu drone a avut loc la câteva sute de metri de România, în portul Chilia Nouă, pe malul ucrainean al fluviului.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, este la fața locului și va ajunge și la Chilia și în Galați. Anchetatorii fac cercetări la fața locului după ce au fost găsite resturi dintr-o dronă rusească, potrivit Ministerului Apărării.
Ministrul Apărării: ”Confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă”
"S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, mai multe patrule. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcționale și într-o fază de precauție și de atenție crescută.
Pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiu public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă.
O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoțit și de prefectul județului, am vorbit și cu primarul de aici și apoi o să merg la Galaţi, pentru că și Galaţiu, chiar dacă este la o distanță destul de mare de Reni, cred că este un oraș cu autoritățile pe care trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca România viața să se desfășoare normal, iar contribuția pe care ne-o putem aduce la asta este una pe care ne-o asumăm.
Nu s-a pus problema pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare", a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, pentru Antena 3 CNN.
Deocamdată, nu este clar de când se află acolo acele resturi, deoarece pare a fi o dronă mai veche, au declarat surse pentru Euronews România. Ar fi rămășițele la 100 de metri de apă, într-o zonă cu multă vegetație.
În ultimele zile au avut loc mai atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
De altfel, reprezentanți ai Ministerului ucrainean de Externe au precizat că o dronă a căzut inclusiv pe teritoriul României, însă inițial Ministerul Apărării al României a negat informația.