Peste 5000 de hectare ale Dunării sunt reconstruite ecologic în șase țări Europene: Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria si România.
Proiectul este dezvoltat de Comunitatea Economică Europeană în parteneriat cu ONG-ul World Wildlife Fund. Astfel, România a recăpătat o zonă de mult uitată, care acum, datorită biodiversității, pare a fi o mica Deltă.
Peste 400 de hectare de luncă, renaturate
De-a lungul Dunării, în județul Mehedinți, între Gârla Mare și Vrata, peste 400 de hectare de luncă au fost renaturate. Digurile construite în anii '80 au fost înlăturate.
„Apa tot sparge aceste diguri, tot reușeste. Natura întotdeauna va reuși să-și găsească un drum. Inundațiile se produc. Și atunci oamenii și-au dat seama, de-a lungul timpului, că e nevoie să-i lăsăm râului loc”, spune Adrian Lungu, manager comunicare Ape Dulci WWF.
Lunca a fost readusă la viață
Peste 80 de specii de plante și animale și-au găsit casa în zona care cândva era uscată. Față de anii trecuți, populațiile speciilor de păsări, mamifere și amfibieni au crescut vizibil. Însă, pe lângă beneficiile pentru natură, reconstrucția Dunării joacă un rol important și în viața oamenilor.
„Apa în mod natural se duce în luncă, este păstrată în aceste zone de luncă, iar atunci când sunt zone secetoase, acest burete, e ca și cum am strânge buretele, care oferă apă înapoi Dunării pentru navigație, pentru pești și pentru toate celălalte lucruri care au nevoie de apă”, explică Adrian Lungu, manager comunicare Ape Dulci WWF.
Pescuit, turism și chiar și relaxare. Beneficiile economice sunt vizibile. Însă mai mult decât atât, refacerea ecologică va contribui și la protejarea zonei de inundații, iar specialiștii spun că la următoarea viitură, lunca va avea capacitatea să stocheze 5 milioane de metri cubi de apă.