Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reclamele la tutun, interzise. Producătorii pot fi amendați și cu 50 de mii de lei dacă nu respectă legea

Publicitatea la produsele care conțin tutun și la dispozitivele de vapat va fi interzisă la radio și TV. Nu vor mai fi acceptate nici reclamele stradale.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care urmărește să protejeze în special minorii.

Votul a fost covârșitor: 269 pentru, doar două împotrivă și 3 abțineri. Actul normativ urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

În prezent, legea interzice doar publicitatea explicită pentru produsele din tutun în programele de radiodifuziune și televiziune.

Legea adoptată de Parlament extinde aceste restricții și asupra țigaretelor electronice și altor produse similare, inclusiv în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală sau la o distanță mai mică de 200 metri de intrarea acestora.

”Aceasta inițiativă legislativă a plecat de fapt de la dorință unor familii de copii minori pentru a avea un cadru legislativ care să interica publicitatea acestor gadegeturi pentru că în preajma școlilor, parcurilor întâlneam panouri publcitare care făceau reclamă la astfel de instrumente iar copiilor li se părea interesant să aibă aparatele astea lângă telefon”, a declarat Gigel Știrbu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Chiar și cei mai împătimiți fumători sunt de acord cu dispariția reclamelor la aceste produse. Totodată, legea interzice promovarea țigărilor electronice ca înlocuitor pentru țigările clasice.

Producătorii de tutun și țigări electronice care vor continua să promoveze produsele vor fi amendați cu sume cuprinse între 10 mii si 50 de mii de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE