Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția militarilor ucraineni când au primit ordin să invadeze Rusia, în Kursk. Au crezut că e o glumă

Nimeni nu a știut de incursiunea militară a ucrainenilor în regiunea rusă Kursk. Operația militară a fost pusă la punct atât de bine încât rușii nu reușesc nici acum, la aproape două săptămâni de la debut, să-i gonească pe soldații ucraineni din zonă. Ba chiar armata Kievului avansează.

Soldații ucraineni au crezut că e o glumă faptul că au primit ordin să invadeze Rusia

Un amănunt interesant a fost scos la iveală, la 13 zile de la debutul acestei operații, amănunt care vorbește despre reacția soldaților ucraineni atunci când au primit ordin să invadeze Rusia. Niciunuia dintre militarii ucraineni nu le-a venit să creadă, după cum precizează publicațiai Business Insider.

Unii bănuiau că urmează o astfel de acțiune, însă nu credeau, iar băniuelile au apărut cu câteva zile înaintea asaltului, atunci când au primit niște căști speciale și arme de asalt noi, conform The Economist. Înainte de asta, militarii ucraineni au exersat cu diverse machete la scară, care erau de fapt sate din Rusia, așa cum aveau să-și dea seama ulterior soldații.

"Am râs, am glumit, spuneam că nu este 1 aprilie. Comandantul doar a zâmbit și știa că nu avem idee cu privire la ceea ce ne aștepta", a spus Serhiy, unul dintre soldați, care nu credea că așa ceva este posibil în momentul în care a văzut planul.

Astfel, ucrainenii și-au desfășurat aceste planuri în cele mai mare secret, după ceea ce au pățit cu contraofensiva din iunie 2023, care nu a dat rezultatele scontate.

Doar câțiva comandați ucraineni știau despre așa ceva, iar rușii au fost luați total prin surprindere. Cu trei zile înainte de startul incursiunii militare, au fost informați și ofițerii superiori ucraineni, în timp ce militarii de rând au aflat cu doar o zi înaintea asaltului propriu-zis.

În timpul simulărilor și pregătirilor, militarii ucraineni au stat peste noapte în case părsite din zona graniței, pentru a fi aproape și pentru a putea străpunge rapid frontiera.

În zonă fuseseră camuflate deja diverse blindate și echipamente militare care să fie capabile să blocheze rapid drumurile și orice răspuns al rușilor. Asta pentru că zona respectivă este mlăștinoasă și singurele căi de acces sunt pe drumuri, fără ca rușii să poată scăpa deplasându-se eventual pe câmp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE