Publicarea primelor imagini cu incursiunea militarilor ucraineni în regiunea rusă Kursk are un impact ”deosebit de complicat” pentru Rusia care vrea să împingă responsabilitatea spre NATO, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, la Euronews România. De asemenea, comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu a explicat că unul dintre obiectivele acestei ofensive a ucrainenilor a fost să-i oprească avansul trupelor ruse în regiunea Donețk.
În emisiunea ”Euronews Acum” de la Euronews România, Cristian Diaconescu a afirmat că, potrivit Cartei ONU, incursiunea Ucrainei pe teritoriul Rusiei ar putea fi justificată ca un ”act de autoapărare care în mod evident se poate desfășura și pe teritoriul agresorului”.
”Impactul (imaginilor incursiunii ucrainene din regiunea Kursk, n.red) este unul deosebit de complicat pentru Kremlin, deoarece în acest moment, practic se infirmă un mesaj cvasigeneralizat în Federația Rusă și anume că războiul în Ucraina se întâmplă undeva departe, în condiții de atac al NATO, limitat prin proxy, față de care Federația Rusă este obligată în sens defensiv să aibă un răspuns.
În acest moment, în temeiul articolului 51 din Carta ONU, Ucraina exercită un act de autoapărare care în mod evident se poate desfășura și pe teritoriul agresorului”, a afirmat Cristian Diaconescu, la Euronews România.
Putin a încercat sub toate formele să evite mobilizarea generală în Federația Rusă
Fostul ministru de Externe a punctat că într-un moment ”cât se poate de complicat, Moscova împinge responsabilitatea spre NATO, dar nu este convingătoare din foarte multe perspective, nici în ceea ce privește propria societate, ca să nu mai vorbesc la nivelul comunității internaționale”.
”Kremlinul a trimis pe front în Ucraina foarte mulți cetățeni ruși din Rusia profundă. Acești oameni văd mult mai greu aceste imagini.
A încercat sub toate formele să evite mobilizarea generală în Federația Rusă. Guvernatorii regiunilor ruse l-au sfătuit direct pe Putin să nu facă un astfel de gest pentru că reacția publică s-ar putea să fie una categorică.
Aceste imagini complică foarte mult situația din punct de vedere a percepției interne lui Vladimir Putin în interiorul Federației Ruse decât din punct de vedere militar, în ceea ce privește regiunea de 1.000 de km pătrați preluată în acest moment de ucraineni la frontieră, în zona Kursk”, a mai precizat Diaconescu.
Cristian Diaconescu: Să se aleagă o treia cale decât cea a războiului
De asemenea, Diaconescu este de părere că militarii ucraineni nu ar putea să controleze o perioadă lungă de timp regiunea Kursk, ”dar vor încerca să își asigure zonele deja ocupate, timp în care au loc discuțiile privind o viitoare negociere de pace”
”Cred că este posibil așa ceva pentru că aceste dezbateri preliminare au loc pentru că ideea pace contra unui schimb de teritorii poate avea la un moment dat un nivel de acceptabilitate și pentru o parte și pentru alta. Se poate oferi, de asemenea, în egală măsură un argument occidental în discuția cu Federația Rusă să se aleagă o treia cale decât cea a războiului”, a mai precizat fostul ministru de Externe.
Comandor în rezervă, despre incursiunea ucraineană în Kursk: Ucrainenii își modifică obiectivele strategice în funcție de acel răspuns întârziat al rușilor
”Acele imagini arată succesul ucrainean. Țin de istorie. Ceea ce e grav pentru ruși este că și în clipa de față, ucrainenii au inițiativa, iar ei nu reușesc să oprească această ofensivă.
Cred că deja ucrainenii își modifică obiectivele strategice în funcție de acel răspuns întârziat al rușilor, în fond incapacitatea de a-i opri”, a explicat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, la Euronews România.
Sunt zvonuri că generalii ar urma să fie pedepsiți
În opinia sa, analistul militar afirmă că este dificil ca victoria ucraineană să fie considerată ”una de durată”.
”E foarte greu în termeni militari ca în clipa de față să definim această victorie ucraineană ca fiind una de durată. Rușii au oameni. Probabil că au și echipamentul adecvat, numai că Armata și în general capacitatea ofensivă a unei armate nu ține doar de număr, deși numărul este important, ci de modul în care folosești acești oameni și echipamentul.
Ori, până acum, Kremlinul a fost paralizat. Au fost consilii peste consilii. Deciziile au fost greșite. Avem acea operațiune contrateroristă și avem deja dualitatea de comandă. Sunt zvonuri că generalii ar urma să fie pedepsiți.
În clipa de față, trupele ar trebui să oprească ucrainenii... Erau la un avans de un kilometri pe zi. Trebuiau să fie opriți”, a mai precizat comandorul în rezervă.
Sandu Valentin Mateiu a afirmat că unul dintre obiectivele incursiunii ucrainene în Kursk este oprirea avansului rușilor în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
„Se spune că rușii aduc trupe din Kaliningrad, din Leningrad. Ori asta înseamnă că sunt trupe care au componență militari în termen, nu sunt trupele de elită din Donețk.
Ucrainenii nu își ating un obiectiv - acela de a opri ofensiva din Donețk.
Cred că unul dintre obiectivele acestei ofensive ucrainenilor a fost să-i oprească din ofensiva din Donețk”, a mai spus analistul militar.
Putin se pare că a ales răul cel mai mic. Lasă regiunea Kursk la cheremul soldaților ucraineni
În zona frontalieră în care a avut loc incursiunea din Kursk, președintele rus Vladimir Putin nu a adus soldați profesioniști, ci recruți cărora li se promisese că nu vor fi trimiși la război, a evidențiat jurnalistul Euronews România, Cătălin Lența.
”Ucraina a spus că nu are nevoie de aceste teritorii. Nu vrem să le păstrăm, vrem să avem o monedă de schimb.
Putin se pare că a ales răul cel mai mic. Lasă regiunea Kursk la cheremul soldaților ucraineni, dar avansează pe marele front din estul Ucrainei, unde localitatea Pokrovsk e pe cale să cadă. Au fost evacuate de către ucraineni, nu pot să-i orească pre ruși
Dacă va cădea localitatea Pokvrosk, va fi afectate una dintre principalele rute de aprovizionare a trupelor ucrainene în estul țării”, a concluzionat Cătălin Lența.