Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că salariul minim va crește la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie. Impactul bugetar vehiculat ar fi de șase miliarde de lei.
Ciolacu a făcut această declarație la finalul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, însă Nicolae Ciucă spune că nu a auzit-o. Invitat la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, președintele Senatului a comentat subiectul.
Nicolae Ciucă: "Această discuție trebuie făcută în alianță"
Nicolae Ciucă: "Șase miliarde de lei, în momentul de față, ținând cont de cum arată astăzi bugetul și deficitul, nu există. Și nu sunt convins că vorbim doar de șase miliarde, trebuie discutat cu ministrul de Finanțe, cu Ministerul Muncii, să avem toată desfășurarea detaliată pe efectele și implicațiile acestei creșteri.
Această discuție trebuie făcută în alianță, dar înainte de toate, trebuie discutat cu cei care urmează să asigure aceste salarii. (...)
Nu am văzut-o (n.r.: declarația lui Ciolacu), nu știu detalii despre ce s-a întâmplat, nu pot să comentez. De regulă, toate aceste aspecte importante au fost discutate în coaliție. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o dscuție și în Coaliție.
Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci e vorba de atitudinea și respectul pe care îl avem unii față de ceilalți. Până în momentul de față, am avut o abordare cât se poate de onestă în relația cu premierul, în relația cu partenerii de Coaliție și vom continua să o avem.
Dincolo de deranjul sau orgoliul pe care îl avem fiecare, important e ceea ce facem pentru oameni. La câte probleme și situații am avut în acești doi ani și jumătate, nu asta e cea mai dificilă problemă. Le rezolvăm pe toate."
Salariul minim în țările Uniunii Europene
Nicolae Ciucă a comentat și propunerea Comisiei Europene de aliniere a statelor blocului comunitar în ceea ce privește un salariu minim. Propunerea Comisiei este încă din toamna lui 2022.
Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei.
Nicolae Ciucă: "Au fost discuții legate de creșterea salariului minim în ultimul timp, iar PNL a susținut și va susține ca salariul minim să fie aliniat la salariul minim european. Este o preocupare a tuturor liderilor politici. Ține de tot ceea ce înseamnă empatia și umanitatea din fiecare dintre noi ca, în Europa secolului XXI, să combatem sărăcia.
Este absolut necesar ca astfel de măsuri să fie luate cu analiza cuvenită, să fie aduși la masa dialogului toți actorii din acest cerc.
Creșterea salariului minim vizează, în mod predilect, salariile din mediul privat, dar totodată, e o serie întreagă de indicatori care se aplică și salariaților din sectorul bugetar. Motiv pentru care, după această decizie, trebuie să vedem care sunt toate elementele tehnice pentru a putea să asigurăm sustenabilitatea creșterii salariului minim."
În plină campanie electorală, președintele Senatului a postat pe rețelele de socializare un avertisment pentru cei care fac promisiuni nefondate, care ar duce la risipirea banului public.
Nicolae Ciucă: "Am avut, în această perioadă, posibilitatea să merg în multe județe, să mă văd cu cetățenii și să discutăm o serie de aspecte și preocupări. Una dintre preocupări viza tocmai acest aspect prin care, în campanie, oamenilor li se promite o serie întreagă de lucruri. Și am considerat că este normal să am o reacție, un răspuns față de cetățeni.
Nu este normal să ne ducem către cetățeni în perioada campaniei, avem foarte mare nevoie să asigurăm acest dialog și contact cu cetățenii în fiecare zi, nu doar în campanie, mi se pare absolut obligatoriu. Printr-o abordare populistă, nu rezolvăm problema, ci mai degrabă o adâncim."