Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Deșeurile anuale de plastic produse de Amazon ar putea înconjura lumea de 800 de ori

Amazon a generat anul trecut peste 300 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje din plastic, potrivit unui nou studiu. Potrivit unui raport realizat de organizația de apărare a oceanelor Oceana, amprenta de plastic a Amazon a crescut cu aproape o cincime (18%) între 2020 și 2021, relatează Euronews Green.

În total, gigantul comerțului online ar fi creat 321 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje - în principal sub formă de perne de aer, un ambalaj de protecție utilizat în colete. Dacă ar fi așezate, aceste deșeuri ar putea înconjura Pământul de peste 800 de ori. 

Amazon a contestat acuzația, susținând că adoptă o „abordare bazată pe știință” pentru a reduce ambalajele fără a „compromite experiența de livrare a clienților”.

„Știința este clară, tipul de plastic folosit de Amazon pentru ambalajele sale reprezintă o amenințare pentru oceane. Este timpul ca Amazon, așa cum a făcut-o în privința climei, să ia atitudine și să se angajeze să reducă la nivel global utilizarea ambalajelor din plastic,” a declarat Matt Littlejohn, vicepreședinte senior pentru inițiative strategice al Oceana.

Problema deșeurilor de plastic la nivel mondial

Descompunerea plasticului poate dura 1.000 de ani, ceea ce umple depozitele de deșeuri și murdărește oceanele. Din cele 10 miliarde de tone de plastic care au fost create vreodată, șase miliarde de tone se află în depozitele de deșeuri sau în mediul natural.

Reciclarea este una dintre cele mai populare modalități de abordare a acestei probleme, însă este o soluție profund problematică. Un raport din 2022 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a constatat că doar 9% din plastic este reciclat cu succes.

O mare parte din acest plastic nereciclat sfârșește în mare. Prin extrapolarea unui studiu din 2020, Oceana estimează că peste 11 milioane de kilograme de deșeuri din Amazon vor ajunge în cele din urmă în ocean.

Încearcă Amazon să își reducă amprenta deșeurilor de plastic?

Ca răspuns la afirmațiile Oceana, Amazon a prezentat o serie de inițiative pe care le-a întreprins pentru a reduce utilizarea plasticului. Printre acestea se numără ambalaje mai mici și un angajament de a face ca ambalajele pentru dispozitive să fie 100% regenerabile până în 2023.

„Din 2015, am investit în materiale, procese și tehnologii care au redus greutatea ambalajului per expediere cu 38% și am eliminat peste 1,5 milioane de tone de material de ambalare”, a adăugat un purtător de cuvânt.

Cu toate acestea, Oceana spune că acest lucru nu este suficient și subliniază că reducerea greutății ambalajelor nu necesită neapărat o reducere a plasticului. Organizația a cerut companiei Amazon să se angajeze să își reducă ambalajele din plastic cu o treime până în 2030.

De asemenea, a îndemnat compania să raporteze public amprenta pe care o lasă ambalajele din plastic și impactul climatic al tuturor produselor sale. Nu doar organizațiile exercită presiuni asupra companiei - Amazon este sub tirul propriilor acționari, de asemenea.

În cadrul Adunării generale anuale din mai 2022, deținătorii a aproape 49% din acțiunile Amazon au votat în favoarea unei rezoluții prin care se cerea companiei să fie transparentă și să abordeze problema tot mai mare a ambalajelor din plastic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE