O nouă metodă de strângere a gunoaielor din apă, rapidă și mai ieftină, este testată pe un iaz din orașul olandez Rotterdam. Vorbim de o dronă care „înghite” pur și simplu deșeurile care plutesc. Este electrică, deci nu poluează, și poate fucționa opt ore între două încărcări.
WasteShark – Rechinul Gunoaielor, o dronă acvatică care aspiră deșeurile de plastic de la suprafața apei
Aceasta este WasteShark – Rechinul Gunoaielor, o dronă acvatică care aspiră deșeurile de plastic de la suprafața apei. Într-o singură tură poate strange până la 160 de litri de gunoaie, plante acvatice și alge. Ideea de la care au pornit constructorii a fost protejarea mediului și nu mai multă poluare.
Richard Hardiman, fondator companie constructoare: „Ne-am dorit să fie cât mai ușor de desfășurat, cât mai ușor să strângeți gunoiul și să-l aduceți înapoi pe uscat, să îl facem mai sigur, astfel încât operatorul să stea pe mal și nu în apă, să funcționeze cu baterie, deci zero emisii, nu motorină sau combustibili fosili. Și este ușor de depozitat. De multe ori clienții noștri au bărci mari, care au nevoie de un căpitan și de multă întreținere. Ne-am dorit ceva foarte elegant, foarte simplu, să scoată gunoiul și să începem să reciclăm mai repede decât s-a făcut până acum.”
Drona acvatică este inspirată din natură , iar model a fost rechinul-balenă
Drona acvatică este inspirată din natură , iar model a fost rechinul-balenă, care înoată în oceane cu gura larg deschisă pentru a aduna hrană. Până acum au fost vândute peste 40 de astfel de drone, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, Singapore sau Nigeria. WasteShark nu este chiar ieftin – cele mai simple modele costă peste 23.000 de euro, iar modelele care pot fi programate chiar mai mult.
Nancy Wallace, director programul de deșeuri marine, SUA: „Odată ce plasticul sau gunoiul ajunge în ocean, este foarte greu de colectat, deoarece se descompune. Devine din ce în ce mai mic și este greu să ieșim în largul oceanelor și să colectăm gunoiul acolo. Preferăm să colectăm gunoiul mai aproape de țărm, ceea ce este mai ușor, este mai puțin costisitor.”
Drona acvatică este doar una dintre numeroasele tehnologii care au fost dezvoltate pentru a ajuta la reducerea poluării cu plastic în râuri și oceane. Tot în Țările de Jos este folosit dispozitivul Bubble Barrier. Este un sistem simplu inventat de o companie olandeză care pompează aer comprimat într-un tub găurit și amplasat sub apă. Aerul formează o perdea de bule care duce deșeurile într-un punct de colectare de pe mal.