Partidul Social Democrat a depus o inițiativă legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Demersul vine la mai bine de un an de când Curtea Constituțională a anulat o prevedere similară adoptată la începutul lui 2021. USR-iștii acuză PSD că le-a copiat proiectul depus de ei.
Nu mai puțin de 843 de foști senatori și deputați primesc pensii speciale. Numărul lor este dublu față de cel al parlamentarilor aflați în activitate.
Pensiile speciale ale parlamentarilor nu sunt deloc mici. Pentru patru ani petrecuți în Parlament, un fost senator sau deputat ia nu mai puțin de 2.100 de lei pe lună, iar pentru trei mandate, adică pentru 12 ani, pensia specială depășește suma de 15.000 de lei pe lună.
Statul plătește un milion de euro pe lună pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari
Un milion de euro pe lună costă statul român pensiile speciale ale foștilor parlamentari, în condițiile în care pensia medie a acestora este de 6.000 de lei, de trei ori mai mare decât pensia medie în România.
Pensiile speciale ale aleșilor au fost eliminate în 2021, dar anul trecut, Curtea Constituțională a decis că legea prin care li se taie aceste venituri este neconstituțională.
Legea a fost aprobată într-o singură zi atât în Senat cât și în Camera Deputaților, a fost aprobată cu vicii de constituționalitate așadar și la acest aspect va trebui să fie toată lumea atentă și acum dacă prin Parlament va trece această nouă lege de anulare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, respecând procedurile.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, partidul care a inițiat proiectul, spune că că își dorește ca acesta să fie adoptat în Camera Deputaților până la finalul sesiunii parlamentare, adică până la finalul lunii.
Reprezentanții USR susțin că proiectul de eliminare a pensiilor speciale este copy-paste după proiectul depus de ei în urmă cu un an și despre care spun că, în tot acest timp, a fost blocat în Parlament. Până în acest moment, PSD nu a reacționat la acuzațiile USR.