Președintele interimar Ilie Bolojan consideră că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă principalul proiect de țară după integrarea în NATO, UE și spațiul Schengen. Accederea în această organizație va fi o „ancoră pentru modernizarea în continuare a țării noastre printr-o întărire a poziției sale în rândul democrațiilor, pentru o economie deschisă, toate aceste reflectându-se în câștiguri și beneficii pentru toți românii”, a declarat Bolojan.
„Convingerea mea este că nu un președinte sau un Guvern schimbă o țară, ci oamenii din această țară, companiile care investesc în țara respectivă schimbă lucrurile. E adevărat că guvernările și administrația creează condițiile, creează un context pentru ca oamenii din țara noastră să-și pună în valoare talentele, să-și pună în valoare creativitatea și pentru ca firmele și oamenii de afaceri să poată să facă afaceri performante și să poată prospera și la rândul lor să creeze dezvoltare și prosperitate în jurul lor. (...)
Cred că această calitate a acestei organizații (OCDE, n.r) va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a țării noastre printr-o întărire a poziției sale în rândul democrațiilor, pentru o economie deschisă, toate aceste reflectându-se în câștiguri și beneficii pentru toți românii”, a afirmat președintele interimar.
Ce avantaje are România prin aderarea la OCDE
„Cred că printre avantajele accederii în această organizație înseamnă și un plus de atracție pentru investiții în România, înseamnă o consolidare a poziției țării noastre în raport cu instituțiile internaționale, înseamnă un acces la o vastă expertiză de specialitate în preluarea unor politici publice cât mai bune, care să ne permită ca din București și până la marginea țării să putem crea condiții de dezvoltare.
Credem în colaborarea dintre state și o considerăm esențială și în politica noastră externă. Și cred că și noi am putea să contribuim, după ce vom deveni membri ai OCDE, la îmbogățirea activității acestei organizații și la consolidarea ei la nivel global. În încheierea intervenției mele, doresc să subliniez cât este de important să valorificăm oportunitățile pe care ni le oferă aderarea României la organizația pentru cooperare și dezvoltare economică, ceea ce înseamnă mai multe investiții, o administrație mai performantă și o Românie mai puternică în lume”, a concluzionat Ilie Bolojan.
La 1 martie 2024, România a primit avizul formal pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, adică OCDE. Ministerul Finanțelor a făcut anunțul care spune că pasul este important după ce au fost realizate reformele pentru a alinia România la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare.